sobota, 24 sierpnia 2013

Tarta z truskawkami

Obiad wstawiony, czas pomyśleć o niedzielnym deserze.. Ja dziś z samego rana przygotowałam pyszną tartę z ostatnimi już chyba w tym roku truskawkami i masą budyniową.


składniki na ciasto tak jak do tarty z jeżynami:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 170g zimnego masła
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę a następnie wkładamy do lodówki na czas przygotowania owoców i masy budyniowej.

masa budyniowa:
  • 3 żółtka
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 litra mleka
  • cukier waniliowy
  • kostka masła
Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Osobno zagotować mleko z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Do ugotowanego mleka wlać utartą masę i zagotować. Wystudzić na zimno. 

Utrzeć kostkę masła i dodawać po trochu budyniu. 

owoce:
  • 500g truskawek
Umyć, osuszyć i pokoić w ćwiartki.


Z lodówki wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie części, jedną nieco większą od drugiej. Foremkę na tartę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą a następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach większą połowę ciasta.


tutaj uprzednio upiekłam ciasto bazowe ale nie jest to konieczne


Na nie wykładamy masę budyniową oraz truskawki. Pozostałe ciasto ścieramy na truskawki.

Pieczemy 10 min. w temp. 220st., a następnie 35-40 min. w temp. 180 st.

Smacznego i miłego weekendu:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...