Mój Synek się zachwycał.. Ja wcinałam z sosem czosnkowym. Wyszły na prawdę wspaniałe. Poniższy przepis najbardziej nam spasował, idealne połączenie cukinii, mąki, jajek i ziół. Polecam:)
składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 3 jajka
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka pietruszki
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- sól, pieprz
Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na dużych oczkach. Zasypać solą i odłożyć na druszlak na 20minut. Po upływie tego czasu dokładnie ją odsączyć i ponowić proces na dodatkowe 10min. Odsączyć.
Odciśniętą cukinię wymieszać z roztrzepanymi jajkami, mąką, serem i przyprawami. Na koniec dodać posiekane zioła. Jeśli masa przy formowaniu placuszków będzie się rozpadała można dodać mąkę.
Smażyć na złoty kolor po kilka minut z każdej strony, odsączyć tłuszcz na ręczniku papierowym i podawać z sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy:
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- pół natki kopereku
Po wymieszaniu składników odstawić na 2 godziny do lodówki żeby składniki się przegryzły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.