Knedle ze śliwkami to smak dzieciństwa i klasyka chyba w każdym domu. Można je robić z samych ziemniaków lub z ziemniaków z serem. Moim zdaniem najlepiej smakuje wersja łączona. Dzięki twarogowi ciasto ma wspaniałą konsystencję, jest lepsze w smaku i bardziej wilgotne. Ważne jest również aby śliwki były słodkie i dojrzałe.
składniki na ok. 16 szt.
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g sera twarogowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- dojrzałe śliwki
dodatkowo:
- kwaśna śmietana i cynamon do posypania
Dzień wcześniej gotujemy ziemniaki, wtedy przygotowania idą znacznie szybciej. Ziemniaki tłuczemy.
W maszynce mielimy twaróg, dodajemy ziemniaki, mąkę, jajko i sól i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby można podsypać mąką, jednak nie za dużo bo ciasto będzie twarde.
Śliwki przekrawamy, wyjmujemy pestki i do każdej sypiemy ok. 1/3 łyżeczki cukru.
Odrywamy po kawałku ciasta i rozpłaszczamy dłonią. Układamy na środek śliwkę i formujemy kulę zawijając śliwkę w ciasto.
Wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut od chwili wypłynięcia knedli na powierzchnię.
Podajemy z kwaśną śmietaną i cynamonem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.