sobota, 10 sierpnia 2013

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami to smak dzieciństwa i klasyka chyba w każdym domu. Można je robić z samych ziemniaków lub z ziemniaków z serem. Moim zdaniem najlepiej smakuje wersja łączona. Dzięki twarogowi ciasto ma wspaniałą konsystencję, jest lepsze w smaku i bardziej wilgotne. Ważne jest również aby śliwki były słodkie i dojrzałe. 


składniki na ok. 16 szt.
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g sera twarogowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • dojrzałe śliwki

dodatkowo:
  • kwaśna śmietana i cynamon do posypania

Dzień wcześniej gotujemy ziemniaki, wtedy przygotowania idą znacznie szybciej. Ziemniaki tłuczemy.

W maszynce mielimy twaróg, dodajemy ziemniaki, mąkę, jajko i sól i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby można podsypać mąką, jednak nie za dużo bo ciasto będzie twarde.
Śliwki przekrawamy, wyjmujemy pestki i do każdej sypiemy ok. 1/3 łyżeczki cukru.

Odrywamy po kawałku ciasta i rozpłaszczamy dłonią. Układamy na środek śliwkę i formujemy kulę zawijając śliwkę w ciasto.

Wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut od chwili wypłynięcia knedli na powierzchnię.

Podajemy z kwaśną śmietaną i cynamonem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...