Synuś zasnął w okamgnieniu wykończony zabawą z wiewiórem powtarzającym każde jego słowo, trzecie pranie w pralce a ja mam czas na relaks i popołudniową kawę po powyjazdowych porządkach. Wczoraj wyprawiłam męża z powrotem do dalekiej skandynawii a sama oglądam zdjęcia z naszych krótkich wakacji i wspominam miłe chwile w górach. Kocham nasze Tatry, uwielbiam górskie jedzenie, naszą ulubioną knajpkę 'Pstrąg Górski', oscypki i żętycę prosto z bacówki na Rusinowej Polanie, a Synuś zakochał się w ogórkach małosolnych:)
Jeszcze dzisiaj postaram się nadrobić zaległe wpisy z pysznościami przygotowanymi dla męża ale najpierw wczorajsze śniadanie specjalnie for Him:)
składniki:
- 5 jajek
- pół szklanki mąki
- 3 łyżki śmietany
- pół szklanki wody gazowanej
- sól, pieprz
- kilka gałązek szczypiorku
- 2 małe gałązki bazylii
- 2 pomidory
- śmietana
- sól, pieprz
Jajka roztrzepujemy w naczyniu, dodajemy mąkę, śmietanę, wodę i miksujemy. Następnie dodajemy zioła i wylewamy na rozgrzaną patelnię z kilkoma kroplami oleju i łyżką masła i smażymy na wolnym ogniu. Jeżeli chcemy dodrzucić dodatkowo szynkę lub ser to to jest ten moment. Ja użyłam niewielkich foremek do pieczenia naleśników więc łatwo było mi obrócić niewielkie placki, natomiast duże omlety obracałam dwoma drewnianymi łopatkami.
Jako dodatek pomidory, które kroimy w kostkę, mieszamy ze śmietaną i doprawiamy.
Jako dodatek pomidory, które kroimy w kostkę, mieszamy ze śmietaną i doprawiamy.
Dużych omletów z tych składników (prócz serduszek) wyszło jeszcze 3.
ŚWIETNY BLOG!Napewno skorzystam z wielu przepisów;)
OdpowiedzUsuńA te serduszkowe omlety piekłaś w tych formach w piekarniku?
OdpowiedzUsuńOmlety smażyłam na patelni w silikonowych foremkach. Omlet należy wlać na rozgrzaną patelnię, następnie zmniejszyć ogień.
Usuń