Roladki schabowe, czyli pyszna alternatywa dla tradycyjnego schabowego.. Łatwe w przygotowaniu, soczyste, aromatyczne, przepysznie nadziane..
składniki:
- 3-4 plastry schabu (najlepiej przepuszczone w sklepie przez specjalną maszynkę, nie trzeba ich wtedy rozbijać)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok. 50 g sera feta lub innego, który akurat macie pod ręką
- sól, pieprz
- masło i olej do smażenia
- pęczek świeżego szpinaku
Nagrzewamy piekarnik na 180st.
Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle z dodatkiem oleju przez ok. 2 min. Dodajemy liście szpinaku, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem ok. 1min. aż szpinak zmięknie. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody. Odstawiamy do ostygnięcia.
Plastry schabu myjemy i osuszamy.
Ser kroimy w kostkę.
Na rozłożonych plastrach schabu układamy wzdłuż szpinak, posypujemy kostkami sera, przykrywamy szpinakiem i zwijamy w rulon. Obsypujemy wierzch solą i pieprzem i obwiązujemy nitką.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i krótko obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st.
Pieczemy ok. 30 min.
Moja inspiracja to Dwie Chochelki
Uwielbiam takie roladki, to jedno z moich ulubionych połączeń :)
OdpowiedzUsuńmoje też:)
Usuńpychota, na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńrób, są pyszne!
UsuńWłaśnie zrobiłam. Czekam na gości.
OdpowiedzUsuńGenialne♡
OdpowiedzUsuńpolecam również w wersji z piersią z kurczaka :D
OdpowiedzUsuńz czym najlepiej je podawać?
OdpowiedzUsuńa czy schab przed dodaniem szpinaku i sera marynuje sie wczesniej, przyprawia czy nie trzeba?
OdpowiedzUsuńWłaśnie zamierzam je zrobić na święta =D dzięki za przepis =D
OdpowiedzUsuń