Leczo to jedno z moich ulubionych letnich dań. Każdy robi je inaczej i zawsze dobrze smakuje. Czy z kiełbasą, mięsem mielonym, jajkiem czy w wersji wegetariańskiej. Składnikiem koniecznym jak na danie węgierskie przystało jest papryka, składnik mięsny dodaje daniu sytości a w wersji light stanowi świetny dodatek do mięs.
składniki mojego dzisiejszego leczo:
- 1 duża cukinia
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża papryka zielona
- 1 duża papryka żółta
- 2 duże pomidory
- 2 cebule
- 300g mięsa mielonego
- ząbek czosnku
Siekamy cebulę i papryki w kostkę. Do dużego garnka wlewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy cebulę na złoty kolor, dodajemy paprykę i dusimy pod przykryciem 15-20min.
W tym czasie na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu wysmażamy mięso mielone dodając wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodajemy do papryki. Na koniec wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory i dusimy jeszcze 10-15min.
Doprawiamy do smaku pieprzem i wegetą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.