Wczoraj kupiłam duży pęk świeżutkiego szczawiu na targu warzywnym i dzisiaj zrobiłam z niego pyszną zupę szczawiową.. Z masełkiem, na młodych warzywach, z ugotowanym na twardo jajkiem, mmm...
składniki:
- 2 nóżki z kurczaka
 - 2 średnie marchewki
 - 1 duża pietruszka
 - kawałek selera
 - kawałek pora
 - 4 ziemniaki
 - pęk szczawiu
 - nać pietruszki, selera i pora związane nicią
 - pół kostki masła
 - 200 ml kwaśnej śmietany
 - 4 jajka
 - sól, pieprz
 - vegeta
 - liść laurowy, ziele angielskie
 
Ugotować na twardo jajka.
Wstawić mięso z liściem laurowym i zielem angielskim, gotować ok. 30min, dodać pokrojone warzywa, gotować kolejne 30min. Pod koniec dodać związaną zieleninę.
Szczaw umyć, osuszyć i pokroić dosyć drobno. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić skrojone liście szczawiu i przesmażyć 2-3 min. Wrzucić do garnka.
Zahartować śmietanę (ja używam blendera, wtedy konsystencja jest idealnie gładka) i wlać do garnka. Doprawić do smaku.
Gotowe:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.