czwartek, 22 sierpnia 2013

Szczawiowa

Wczoraj kupiłam duży pęk świeżutkiego szczawiu na targu warzywnym i dzisiaj zrobiłam z niego pyszną zupę szczawiową.. Z masełkiem, na młodych warzywach, z ugotowanym na twardo jajkiem, mmm...


składniki:
  • 2 nóżki z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 4 ziemniaki
  • pęk szczawiu
  • nać pietruszki, selera i pora związane nicią
  • pół kostki masła
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • vegeta
  • liść laurowy, ziele angielskie
Ugotować na twardo jajka.

Wstawić mięso z liściem laurowym i zielem angielskim, gotować ok. 30min, dodać pokrojone warzywa, gotować kolejne 30min. Pod koniec dodać związaną zieleninę.

Szczaw umyć, osuszyć i pokroić dosyć drobno. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić skrojone liście szczawiu i przesmażyć 2-3 min. Wrzucić do garnka.

Zahartować śmietanę (ja używam blendera, wtedy konsystencja jest idealnie gładka) i wlać do garnka. Doprawić do smaku.
Gotowe:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...