Wczoraj kupiłam duży pęk świeżutkiego szczawiu na targu warzywnym i dzisiaj zrobiłam z niego pyszną zupę szczawiową.. Z masełkiem, na młodych warzywach, z ugotowanym na twardo jajkiem, mmm...
składniki:
- 2 nóżki z kurczaka
- 2 średnie marchewki
- 1 duża pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 4 ziemniaki
- pęk szczawiu
- nać pietruszki, selera i pora związane nicią
- pół kostki masła
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 4 jajka
- sól, pieprz
- vegeta
- liść laurowy, ziele angielskie
Ugotować na twardo jajka.
Wstawić mięso z liściem laurowym i zielem angielskim, gotować ok. 30min, dodać pokrojone warzywa, gotować kolejne 30min. Pod koniec dodać związaną zieleninę.
Szczaw umyć, osuszyć i pokroić dosyć drobno. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić skrojone liście szczawiu i przesmażyć 2-3 min. Wrzucić do garnka.
Zahartować śmietanę (ja używam blendera, wtedy konsystencja jest idealnie gładka) i wlać do garnka. Doprawić do smaku.
Gotowe:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.