Dzisiaj pyszny deser, który przygotowałam dla chrzestnej mojego Szymcia. Zrobiłyśmy sobie dzień pyszności i lenistwa i oprócz leczo, poniższego deseru przyrządziłyśmy sobie drink Mojito. To moje pierwsze do niego podejście i z cytryną zamiast limonki a i tak smakował bardzo dobrze. Niestety zdjęć nie zrobiłam ale niebawem napewno zrobię go znowu i wrzucę fotki:)
składniki:
- 300 g śliwek
- 2 duże jabłka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
kruszonka:
- 100g mąki
- 50g masła
- 50g cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
dodatkowo:
Jabłka i śliwki umyć, oczyścić i podsmażyć przez chwilę na łyżce masła. Posypać cukrem i wymieszać.
- gęsty jogurt naturalny
Jabłka i śliwki umyć, oczyścić i podsmażyć przez chwilę na łyżce masła. Posypać cukrem i wymieszać.
Następnie przełożyć do kokilek i posypać, mąką i cynamonem.
Z mąki, masła i cukru oraz cukru z wanilią zagnieść sypką kruszonkę a następnie posypać nią wierzch owoców.
Crumble włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut, do czasu upieczenia i zarumienienia się kruszonki.
Podawać ciepłe z kleksem jogurtu lub gałką lodów.
Zainspirowałam się przepisem Kuchni Szeroko Otwartej polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.