piątek, 23 sierpnia 2013

Śliwki i jabłka pod kruszonką

Dzisiaj pyszny deser, który przygotowałam dla chrzestnej mojego Szymcia. Zrobiłyśmy sobie dzień pyszności i lenistwa i oprócz leczo, poniższego deseru przyrządziłyśmy sobie drink Mojito. To moje pierwsze do niego podejście i z cytryną zamiast limonki a i tak smakował bardzo dobrze. Niestety zdjęć nie zrobiłam ale niebawem napewno zrobię go znowu i wrzucę fotki:)


składniki:
  • 300 g śliwek
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu

kruszonka:
  • 100g mąki
  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
dodatkowo:
  • gęsty jogurt naturalny

Jabłka i śliwki umyć, oczyścić i podsmażyć przez chwilę na łyżce masła. Posypać cukrem i wymieszać.
Następnie przełożyć do kokilek i posypać, mąką i cynamonem.

Z mąki, masła i cukru oraz cukru z wanilią zagnieść sypką kruszonkę a następnie posypać nią wierzch owoców.

Crumble włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut, do czasu upieczenia i zarumienienia się kruszonki.

Podawać ciepłe z kleksem jogurtu lub gałką lodów.

Zainspirowałam się przepisem Kuchni Szeroko Otwartej polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...