To na pewno będzie stały element moich wypieków:) Pyszne okrągłe bułeczki, od pieczenia których pachnie w całym domu a ze świeżym masełkiem smakują jak u mamy...
składniki:
- ok. 500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
- ok. 200-250ml ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 20 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Z drożdży, pół szklanki mleka, 2 łyżeczek mąki i 2 łyżeczek cukru przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na ok. 30 min.
W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy jajko i masło, wlewamy wyrośnięty zaczyn. Następnie powoli wlewając resztę mleka mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego mleka). Miskę przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.
Po tym czasie z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniami do dołu. Odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.
Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15 minut, aż będą rumiane.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.