Czekolada i maliny się lubią ale nie sądziłam, że będą smakować aż tak dobrze! Poniższy przepis na muffiny mam od lat, traktuję go jako bazowy do wszelkich muffinek. O smaku i charakterze decydują dodatki.
składniki na 12 ciastek
suche:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanka cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta cynamonu
mokre:
- 150ml maślanki
- 80 g topionego masła
- 1 jajko
- szklanka malin
Właczamy piekarnik na 200 stopni. W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki a w drugiej składniki mokre. Mokre dodajemy do suchych i chwilę mieszamy łyżką, tak aby składniki tylko się połączyły. Dodajemy maliny i delikatnie mieszamy.
Formę na muffinki wykładamy papilotami i napełniamy do 2/3 wysokości ciastem.
Pieczemy ok 25 min w 200 stopniach. Przestudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.