Od kiedy pierwszy raz gościliśmy z mężem w tajskiej restauracji przy krakowskim rynku zaraz po narodzinach Synka, pokochałam curry z kurczaka. Do tej potrawy namówił nas mój brat, który od jakiegoś czas przyrządza ze swoją dziewczyną wersję wegetariańską.
PODSTAWY TAJSKIEGO CURRY:
- pasta curry czerwona, zielona lub żółta (najlepiej ją kupić, lista składników jest długa)
- mleczko kokosowe
- imbir
- limonka
- sos sojowy
- sos rybny
- liście kafiru (niekoniecznie)
- trawa cytrynowa (niekoniecznie)
- ryż jaśminowy (jest bardziej kleisty, można go jeść pałeczkami, ma delikatny aromat jaśminu)
składniki dla 4 osób:
- 2 filety z piersi kurczaka
- pół czerwonej papryki
- kawałek papryczki chilli
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm imbiru
- mleczko kokosowe
- trawa cytrynowa
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 2, 3 liście kafiru
- 2 łyżki pasty żółtej curry
- 2 woreczki ryżu jasminowego
- olej
Na oliwie podsmażamy pokrojoną szalotkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Trawę cytrynową obieramy z listków wierzchnich i tłuczemy w moździerzu a następnie siekamy.
Filety z kurczaka umyć, oczyścić z włókien i pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z pastą curry i pokrojoną w drobniutką kosteczkę papryczką chilli (jej ilość uzależniamy od stopnia ostrości jaki chcemy osiągnąć), startym imbirem i trawą cytrynową. Posmażyć w garnku z grubym dnem bez tłuszczu aby uwolnić aromat curry.
Dodać cebulkę i pokrojoną w słupki paprykę czerwoną. Wlać bulion, mleko kokosowe i zagotować. W międzyczasie skropić sokiem z limonki i doprawić sosem rybnym i sojowym.
Osobno gotujemy ryż (możemy go zabarwić na żółto kurkumą).
Aby zachować tajski charakter dania podajemy osobno ryż i osobno płynne curry. Metody jedzenia są różne, najprościej nakładać po trochu curry na ryż.
Smacznego :)
Uwielbiam takie egzotyczne dania, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń