Frittata, czyli w wielkim skrócie (jak wyczytałam:) omlet zapiekany z warzywami, szynką i serem. Dziś debiutowała na moim stole śniadaniowym ale z czystym sumieniem polecam. Robi się ją łatwo, szybko i smakuje świetnie. Ja zrobiłam wersję mini w tartaletkach ale równie dobrze można zrobić w formie do tarty (koniecznie z pełnym dnem bo masa jest płynna) lub specjalnym naczyniu żaroodpornym.
składniki na tartelkę 14cm:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mleka
- sól, pieprz
- dowolne dodatki: szynka, boczek, pomidory, cebulka, ser zółty, ser feta
- szczypiorek, pietruszka
- odrobina masła
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy powoli przesianą mąkę i dokładnie razem łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę a następnie dorzucamy pokrojoną szynkę. Chwilę smażymy i przekładamy do wysmarowanej masłem tartaletki. Wlewamy jajka i wrzucamy resztę składników pokrojonych w kostkę.
Zapiekamy ok. 12-15 min. aż masa się zetnie.
Pomysł zaczerpnęłam stąd.
Smacznego!
Jaki apetyczny! odnosnie tortu to może coś takiego http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_bananowy/przepis.html, robiłam go kiedyś, nie jest słodki, można sobie ew. podarować ciastka z wierzchu:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za sugestię, już przeglądam...
UsuńPyszna także na zimno:)
OdpowiedzUsuńzgadza się:)
UsuńPrezentuje się niesamowicie :) !
OdpowiedzUsuńniesamowicie pyszne, właśnie pożarłam ;D dzięki serdeczne, wprowadzam to na stałe na specjalne śniadania
OdpowiedzUsuńDzisiaj będzie na kolację i będę po cichu przeglądała dalej w poszukiwaniu inspiracji ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń