Doskonałe połączenie jabłek z budyniem..
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. cukru
- 1 kostka zimnego masła
- 3 duże żółtka
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło wyjąć z lodówki i pokroić w kosteczkę. Dodać do mąki i razem posiekać nożem. Następnie dodać żółtka, śmietanę i zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowywania jabłek i budyniu.
masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- kilka kropel soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
budyń:
- 1 szklanka mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 2 duże jajka
- 125 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- szklanka orzechów laskowych
dodatkowo:
gałka lodów waniliowych (ja użyłam dziś cytrynowych)
Ja zaczęłam od orzechów, których nawiozłam ostatnio całą skrzynkę z ogródka od Rodziców. Łupanie i zgromadzenie szklanki zajęło mi ok. 40min. więc jeżeli macie dostęp do gotowych zachęcam;) acz smak świeżych nieporównywalny..
Orzechy mielimy blenderem niezbyt dokładnie lub siekamy.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Kropimy sokiem z cytryny żeby nie zczerniały, słodzimy wg uznania i dodajemy cynamon.
Do mleka dodajemy budyń, cukier i jajka. Składniki dokładnie roztrzepujemy.
Z lodówki wyjmujemy ciasto, odkrawamy 1/3 i odkładamy. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy dno wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach.
Na podpieczonym cieście wykładamy orzechy, następnie jabłka i zalewamy 'budyniem'. Z pozostałego ciasta robimy kratę i posypujemy cynamonem.
Pieczemy 40 min. w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
ale apetycznie wygląda ;))) mmm!
OdpowiedzUsuńPiękna ! Koniecznie jedzona ciepła mniam :) !
OdpowiedzUsuń