piątek, 25 października 2013

Bułeczki hamburgerowe z sezamem

Zapraszam na pyszne lekkie bułeczki hamburgerowe.





składniki:

  • 500 g mąki pszennej ( ja dałam 400g pszennej i 100g pełnoziarnistej)
  • 150ml ciepłego mleka
  • 100ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 20 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

dodatkowo:
  • jajko do posmarowania
  • sezam do posypania


Z drożdży, pół szklanki mleka, łyżeczki mąki i łyżeczki cukru przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na ok. 30 min.


W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy jajko i masło oraz wlewamy wyrośnięty zaczyn. Następnie powoli wlewając resztę mleka mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego mleka). Miskę przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę. 


Po tym czasie z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniami do dołu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. 


Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15 minut, aż będą rumiane.




Użyłam tutaj mojego ulubionego przepisu na bułeczki http://etat-mama.blogspot.com/2013/08/bueczki-pszenne-z-siemieniem-lnianym.html z modyfikacjami aby bułeczki były lżejsze.


Smacznego:)

1 komentarz:

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...