Zapraszam na pyszne lekkie bułeczki hamburgerowe.
składniki:
- 500 g mąki pszennej ( ja dałam 400g pszennej i 100g pełnoziarnistej)
- 150ml ciepłego mleka
- 100ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 20 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
dodatkowo:
- jajko do posmarowania
- sezam do posypania
Z drożdży, pół szklanki mleka, łyżeczki mąki i łyżeczki cukru przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na ok. 30 min.
W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy jajko i masło oraz wlewamy wyrośnięty zaczyn. Następnie powoli wlewając resztę mleka mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego mleka). Miskę przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.
Po tym czasie z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniami do dołu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.
Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15 minut, aż będą rumiane.
Użyłam tutaj mojego ulubionego przepisu na bułeczki http://etat-mama.blogspot.com/2013/08/bueczki-pszenne-z-siemieniem-lnianym.html z modyfikacjami aby bułeczki były lżejsze.
Smacznego:)
Ojej ale zjadłabym taką bułeczkę :)
OdpowiedzUsuń