Chlebki te robiłam po raz pierwszy i jestem zachwycona! Na pierwszy ogień poszły piersi z kurczaka ale napewno niebawem tą ucztę kulinarną powtórzę z mięsem mielonym.
składniki na ciasto:
- 400 gram mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki drożdży w proszku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki jogurtu lub śmietany ( o temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka cukru
- około 0,5 do 3/4 szklanki ciepłej wody
składniki na farsz:
- 3 małe filety z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe pomidory
- około 0,5 słoiczka mieszanki meksykańskiej
- przyprawa do kurczaka, ostra papryka
- ulubione zioła (ewentualnie)
- ketchup do posmarowania chlebków
Mąkę przesiewamy z drożdżami, dodajemy resztę składników, zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy w przykrytej misce w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Kurczaka kroimy w kosteczkę i podsmażamy z czosnkiem, przyprawami na niewielkiej ilości oleju, dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kosteczkę, mieszamy i podduszamy przez chwilkę, żeby sok z pomidorów się zredukował, pod koniec dodajemy odcedzoną mieszankę meksykańską i ewentualnie doprawiamy, lekko studzimy.
Ciasto po wyrośnięciu krótko zagniatamy, dzielimy na 7 równych części .
Z każdej formujemy owalną formę, smarujemy ją ketchupem, układamy wzdłuż farsz.
Końce zalepiamy porządnie i formujemy następujący kształt łódeczki.
Pieczemy 20 min. w temperaturze 200 stopni.
Ojjj jak cudnie się prezentują :) Mam nadzieję, że będzie mi dane kiedyś ich spróbować :) ?!
OdpowiedzUsuńU mnie? Jasne, zapraszam:))
Usuńże ja wcześniej nie dojrzałam Twoich chlebków :(((, pięknie wyszły, uwielbiam je :)))
OdpowiedzUsuńZ czym można podawać te chlebki? I jeszcze: je się wszystko czy tylko to ze środka? :p wiem trochę głupie pytanie:p
OdpowiedzUsuń