Zawsze dokładnie znałam datę pierwszego dnia jesieni...:) To ważny dla mnie dzień a pora roku, w jakiej rozpoczęłam swoją podróż przez życie jaka malownicza... Żółto-brązowe drzewa, spadające z nich liście tworzące wielobarwny dywan, grzyby, jesienne deszcze, coraz chłodniejsze dni a to wszystko zwiastujące nadejście zimy i świąt, które kocham..
Dzisiejszy dzień zapamiętam jako szczególny w moim życiu. Otrzymałam tak wiele wspaniałych życzeń, ciepłych słów i życzliwości, że nie chcę żeby dobiegał końca.. 30 lat właśnie minęło..
Dziś przedstawiam Wam moi drodzy moje urodzinowe dzieło. Tort jest słodki ale przepyszny!
biszkopt:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i ubijamy dalej aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Wsypujemy przesiane obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, następnie ciasto wlać do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni C ok. 20 min.
poncz:
- 100ml likieru kawowego
- 80ml wody
masa bezowo-kajmakowa
- kostka masła
- 1 puszka masy kajmakowej
- 200g bez
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce masy kajmakowej i ucieramy. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dodajemy pokruszone bezy i delikatnie mieszamy łyżką.
masa śmietankowa
- 400 ml śmietany kremówki 36 %
- 1 biała czekolada
- 3 łyżki mleka
Rozpuszczamy połowę czekolady z mlekiem w kąpieli wodnej i studzimy na zimno (musi być całkiem zimna inaczej śmietanka się zważy). Kremówkę miksujemy na sztywno. Dodajemy wystudzoną czekoladę, łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy pokrojoną ma małe kawałki czekoladę i delikatnie mieszamy.
dekoracja:
- ok. 16-17 bez
- pół czekolady gorzkiej
Kiedy biszkopt przestygnie nasączamy go likierem z wodą. Nakładamy masę bezowo-kajmakową i wyrównujemy. Na wierch nakładamy 2/3 masy śmietankowej i wygładzamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie zdejmujemy brzegi tortownicy i smarujemy brzegi tortu pozostałą śmietanką.
Na wierchu układamy bezy i ścieramy gorzką czekoladę.
Wkładamy jeszcze na 2 godziny do lodówki żeby wszystko dobrze zastygło.
Smacznego!
źródło: placebo.blox.pl
Ale smakowity kąsek przedstawiasz, akurat do porannej kawy, która właśnie piję :)
OdpowiedzUsuńPolecam, z kawą smakuje wyśmienicie:)
UsuńTorcik jest przepiękny, wszystkiego najlepszego :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo:)
Usuńzakochałam się, jest absolutnie cudowny !!!!
OdpowiedzUsuńWszystkiego naj, naj, naj !!!!!! po 30tce życie się dopiero zaczyna :))))
skoro wszyscy mi to mówią to chyba zacznę w to wierzyć:))))) dziękuję bardzo:) buźka:*
UsuńOjjj wszystkiego co najlepsze :* Spełnienia marzeń i gwiazdki z nieba :) Piękny tort, uda mi się załapać na kawałek ??
OdpowiedzUsuńPaula, mam jeszcze kawałek, ostatni, zapraszam do Kielc! bardzo dziękuję za życzenia:)
Usuńno nieźle, ja w Kielcach spędziłam pierwsze 19 lat życia :)
Usuńproszę, ja 25 lat:) teraz odwiedzam rodziców a na codzień mieszkam pod Krakowem:)
UsuńPiękny tort :) I wszystkiego najlepszego :) Też w tym roku świętowałam pierwsze urodziny z 3 z przodu :)
OdpowiedzUsuńzmiana kodu, 3 z przodu:))) dziękuję bardzo:)
UsuńMmm, kajmak uwielbiam w każdej postaci :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń