Dziś tradycyjne naleśniki zapiekane z farszem mięsnym, czyli dobrze wszystkim znane krokiety. To jedno z moich ulubionych dań. Najbardziej smakują mi u Mamy kiedy przyjeżdżamy w odwiedziny późnym wieczorem pokonawszy odległość 100km. Są absolutnie przepyszne...
Ciasto naleśnikowe robimy z proporcji podanych dla naleśników z serem. Ja zrobiłam dla kilku osób więc proporcje pomnożyłam razy 2. Wyszło mi 15 naleśników.
Mój pomocnik kuchenny i pierwszy recenzent:) jak widać smakowało...:)
farsz:
- 500g mięsa wieprzowego lub wołowego
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka liści laurowych
- ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz, vegeta do smaku
Mięso płuczemy i gotujemy z dodatkiem vegety, pieprzu, listków i ziela ok. 40 min. pod przykryciem. Jeżeli wody zacznie ubywać uzupełniamy (koniecznie wrzątkiem, nie zimną).
Po upływie tego czasu dodajemy umyte, obrane i pokrojone w 1-2 cm kawałki warzywa. Gotujemy ok. 20 min. do miękkości. Odcedzamy mięso i warzywa odstawiając na bok wodę z wywaru.
Całość przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Farsz będzie trochę suchy, teraz jest więc pora aby dodać kilka łyżek wywaru.
Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę z wyciśniętym ząbkiem czosnku, dodajemy do farszu, doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Delikatnie formujemy krokiety i odkładamy na godzinę do lodówki żeby utrwalić ich kształt.
Panierujemy w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej. Smażymy w niezbyt głebokim oleju na brązowy kolor.
Smacznego:)
Fantastyczne! Krokiety mogę zajadać na okrągło :)
OdpowiedzUsuń