Szpinak i kurczak bardzo się lubią, można je podać z tagiatelle albo wypełnić nimi ciasto francuskie...
składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- duży pęczek świeżego szpinaku
- 100ml śmietanki kremówki lub mleczka kokosowego
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- sok z cytryny
- sól, pieprz kolorowy
dodatkowo:
- ciasto francuskie
- 1 jajko
Na początek zabieramy się za szpinak. Jeszcze do niedawna używałam mrożonego ale od kiedy spróbowałam dania ze świeżym stwierdziłam, że nie ma porównania.
Tak więc szpinak płuczemy i osuszamy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy liście (całe, nie kroimy ich). Jak szpinak to i czosnek. Wyciskamy przez praskę lub kroimy cienko i dodajemy do szpinaku. Gdy liście zmiękną zalewamy kremówką lub mleczkiem kokosowym. Mieszamy. Sos powinien trochę odparować i zgęstnieć. Na koniec przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy kilka kropel soku z cytryny.
Następnie przygotowujemy filety z kurczaka. Myjemy, pozbawiamy błonek i kroimy z ukosa w dosyć cienkie plastry. Nie przyprawiając ich obsmażamy z obu stron na patelni.
Włączamy piekarnik na 220 stopni i wykładamy blachę papierem do pieczenia.
Rozwijamy ciasto francuskie i przekrawamy je na pół. Po bokach nacinamy listki warkocza.
Następnie delikatnie wykładamy pierwszą porcję ciasta na blachę i dopiero uzupełniamy farszem. Ja za pierwszym razem obydwa warkocze zrobiłam na blacie i potem z ogromną precyzją i starannością musiałam przenosić je na blachę bo ciasto jest delikatne a ciepły sos i kurczak tym bardziej je osłabiają. Trochę to zajęło zanim je przeniosłam nie naruszając konstrukcji:)
Na środek kładziemy szpinak, potem układamy plastry kurczaka, przykrywamy szpinakiem i zaplatamy warkocz. Układamy drugie ciasto na blasze i uzupełniamy farszem. Obydwa warkocze nie mogą być za blisko siebie bo ciasto francuskie rośnie.
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 220 stopni.
Smacznego!
Pyysznie... Uwielbiam takie wytrawne wypieki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńhej a jezeli na mrożonym szpianku to ile go?
OdpowiedzUsuń