Z pyszności przygotowanych na przyjazd męża... Przepyszna tarta na kruchym spodzie z migdałową masą, jeżynami i wyciętymi z ciasta serduchami, polana czekoladą.
składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 4 łyżki wody
- 170g zimnego masła
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę a następnie wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
nadzienie:
- 400 g jeżyn + 2 łyżki cukru
- pół szklanki zmielonych migdałów
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki mąki
dodatkowo
- jajko na glazurę
- 50g gorzkiej czekolady
- 6-7 łyżek śmietanki kremówki
Do masła dodajemy migdały, mąkę i cukier i dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy delikatnie jeżyny z cukrem.
Z lodówki wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie części, jedną nieco większą od drugiej. Foremkę na tartę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą a następnie rowałkowujemy na niej większą część ciasta.
Na nie wykładamy masę migdałową oraz jeżyny. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy z niego foremką serduszka i wykładamy je gęsto na górę tarty.
Smarujemy górę roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy 10 min. w temp. 220st.,
następnie 35-40 min. w temp. 180 st.
następnie 35-40 min. w temp. 180 st.
Na koniec rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy do niej kremówkę i mieszając łaczymy do uzyskania jednolistej konsystencji. Polewamy ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce ale nie do lodówki (!).
Smacznego:)
Tarta z jeżynami cudowna! Ale dziś... przekonałaś mnie do drożdżówek z czekoladą :)
OdpowiedzUsuńwww.proformaty.blogspot.com