Skorzystałam z przepisu Ewy z moimi niewielkimi modyfikacjami. Kochana dziękuję, jesteś dla mnie inspiracją:)
składniki na masę serową:
- 1 kg sera (ja dałam wiaderko President)
- 4 jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 pełna szklanka cukru
- 1,5 łyżki cukru waniliowego (dałam swój z wanilią)
- 200 g czekolady gorzkiej
- 100 g śmietany kremówki 30%
ciasteczkowy spód:
- 170 g ciasteczek zbożowych lub jak w moim przypadku pozostałości świątecznych pierniczków
- 70 gram stopionego masła
- 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
dodatkowo:
- marmolada
Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki 2-3 godziny wcześniej by się ogrzały. Z sera zlewamy serwatkę.
Ciasteczka rozkruszamy na piasek. Dosypujemy kakao i przesiewamy wszystko razem. Masło roztapiamy i ciepłe mieszamy z ciasteczkami i kakao.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy masą ciasteczkową, docieramy i wyrównujemy powierzchnię. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.
Ser przekładamy do miski, zasypujemy cukrami i miksujemy do dokładnego połączenia składników, dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy.
Następnie dodajemy nie ubitą śmietanę kremówkę, i znów chwilkę miksujemy, dodajemy po jednym jaju, ucieramy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ją schładzamy (ma być lekko ciepła i wciąż płynna) i hartujemy dodając do niej 2 łyżki masy serowej by nie zrobiły się grudki po dodaniu do sera. Następnie przekładamy masę czekoladową do sera i miksujemy.
Ciasteczkowy spód smarujemy cienką warstwą marmolady i wykładamy masę serową. Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy od 40-60 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony).
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat i kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową wkładamy je do lodówki.
Smacznego:)
Wygląda i zapewne smakuje oszałamiająco! Czy można zamiast deserowej czekolady dodać mleczną?
OdpowiedzUsuńFakt, że szybko się skończył mówi sam za siebie:) Oczywiście, można użyć czekolady mlecznej ale sernik będzie wtedy słodszy i bardziej mleczny.
UsuńWow jaki piękny ! Jak dobrze, że znów jesteś :*
OdpowiedzUsuńDziękuję Paulinko:) też bardzo się cieszę, zdążyłam zatęsknić...
UsuńZdjęcia niezwykle pobudzają kubki smakowe do działania :) Sernik wygląda obłędnie pysznie!
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje:)
Usuń3 x z Znaleziony, zrobiony, zjedzony - wszystkim smakował
OdpowiedzUsuńPycha polecam
OdpowiedzUsuń