składniki:
- 1 duży filet z dorsza
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 duża cebula
- 3 łyżki koncentratu (najlepiej Łowicz)
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz
Rybę kroimy w kawałeczki ok. 2x4cm, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju. Jak już będzie zeszklona dodajemy marchewkę i pietruszkę. Przesmażamy wszystko przez ok. 5-7 min. a następnie dolewamy szklankę wody, wrzucamy ziele i liść laurowy, zmniejszamy gaz i dusimy na małym ogniu ok. 20 min. (do miękkości).
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dokładnie mieszamy.
Warzywa odkładamy w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Na talerzu układamy najpierw warstwę warzyw, potem ryby i znów warstwę warzyw.
Gotowe:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.