środa, 8 stycznia 2014

Warkocz cynamonowo-marcepanowy



Gorąco polecam to ciasto, od świąt robiłam je już 2 razy:) 

ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 20 g drożdży
  • 30 g cukru
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego lub 1 opakowanie gotowego
  • szczypta soli
masa cynamonowo-marcepanowa:
  • 200 g/ kostka marcepanu 
  • 100 g zmielonych migdałów ze skórką (ja dałam pół na pół z orzechami włoskimi)
  • 50 g cukru pudru
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 20 ml rumu
do dekoracji:
  • 1 białko
  • płatki migdałów
  • 2 łyżki miodu

Przygotowujemy zaczyn drożdżowy tradycyjnie lub jak poleca p. Paweł drożdże ucieramy z cukrem aż się rozpuszczą, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier waniliowy i mieszamy.

Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej zagłębienie i wlewamy do środka przygotowaną mieszankę. Delikatnie mieszamy tak żeby zagarnąć do zaczynu trochę mąki. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 min.

Gdy rozczyn urośnie dodajemy żółtka, roztopione schłodzone masło i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).

Masa

Migdały miksujemy w blenderze. Marcepan ucieramy z białkami, stopniowo dodając zmielone migdały i cukier puder. Masę dobrze wyrabiamy, na koniec dodajemy cynamon i rum.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie rozsmarowujemy.

Zwijamy, zaczynając od dłuższego boku. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na trzy równe części.

Zaplatamy delikatnie warkocz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warkocz smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałów. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-25 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 35-40 minut.





Upieczony, jeszcze gorący warkocz smarujemy cienką warstwą rozpuszczonego miodu i odstawiamy do wystygnięcia.



Mój warkocz wyrósł naprawdę pokaźnych rozmiarów. Przekroiłam go więc na pół by móc obdarować nim Rodzinę.

źródło przepisu


Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Mmm, marcepan, cynamon i migdały! piękny wypiek!

    OdpowiedzUsuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...