ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml mleka 3,2%
- 20 g drożdży
- 30 g cukru
- 40 g roztopionego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
masa cynamonowo-marcepanowa:
- 200 g/ kostka marcepanu
- 100 g zmielonych migdałów ze skórką (ja dałam pół na pół z orzechami włoskimi)
- 50 g cukru pudru
- 2 białka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 20 ml rumu
do dekoracji:
- 1 białko
- płatki migdałów
- 2 łyżki miodu
Przygotowujemy zaczyn drożdżowy tradycyjnie lub jak poleca p. Paweł drożdże ucieramy z cukrem aż się rozpuszczą, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier waniliowy i mieszamy.
Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej zagłębienie i wlewamy do środka przygotowaną mieszankę. Delikatnie mieszamy tak żeby zagarnąć do zaczynu trochę mąki. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 min.
Gdy rozczyn urośnie dodajemy żółtka, roztopione schłodzone masło i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Masa
Migdały miksujemy w blenderze. Marcepan ucieramy z białkami, stopniowo dodając zmielone migdały i cukier puder. Masę dobrze wyrabiamy, na koniec dodajemy cynamon i rum.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie rozsmarowujemy.
Zwijamy, zaczynając od dłuższego boku. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na trzy równe części.
Zaplatamy delikatnie warkocz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warkocz smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałów. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-25 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 35-40 minut.
Upieczony, jeszcze gorący warkocz smarujemy cienką warstwą rozpuszczonego miodu i odstawiamy do wystygnięcia.
Mój warkocz wyrósł naprawdę pokaźnych rozmiarów. Przekroiłam go więc na pół by móc obdarować nim Rodzinę.
źródło przepisu
Smacznego:)
Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej zagłębienie i wlewamy do środka przygotowaną mieszankę. Delikatnie mieszamy tak żeby zagarnąć do zaczynu trochę mąki. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 min.
Gdy rozczyn urośnie dodajemy żółtka, roztopione schłodzone masło i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Masa
Migdały miksujemy w blenderze. Marcepan ucieramy z białkami, stopniowo dodając zmielone migdały i cukier puder. Masę dobrze wyrabiamy, na koniec dodajemy cynamon i rum.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie rozsmarowujemy.
Zwijamy, zaczynając od dłuższego boku. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na trzy równe części.
Zaplatamy delikatnie warkocz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warkocz smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałów. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-25 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 35-40 minut.
Upieczony, jeszcze gorący warkocz smarujemy cienką warstwą rozpuszczonego miodu i odstawiamy do wystygnięcia.
źródło przepisu
Smacznego:)
Mmm, marcepan, cynamon i migdały! piękny wypiek!
OdpowiedzUsuń