niedziela, 11 lutego 2018

Pieczona cieciorka

 



Pieczona cieciorka to świetna alternatywa dla niezdrowych chipsów. Można ją przygotować z dowolnymi przyprawami, z serem, papryczką chilli lub na słodko. Sama w sobie stanowi bardzo neutralną bazę do dowolnych smaków.

składniki:
  • opakowanie ciecierzycy
  • oliwa z oliwek
  • ulubione przyprawy (papryka słodka, wędzona, ser, sól morska, pieprz świeżo mielony)
  • ser cheddar
  • miód, cynamon, cukier gruba rafinada

Jeżeli korzystamy z gotowej cieciorki z puszki nie musimy jej wcześniej gotować ale jeżeli mamy cieciorkę suchą musimy ją najpierw namoczyć na min. 10 godzin. Najlepiej zalać ją wodą wieczorem i zostawić na noc. Namoczoną ciecierzycę odsączamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez ok. 1,5 godziny. 

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, wykładamy blachę papierem do pieczenia i przygotowujemy marynaty do naszej cieciorki. Ja zrobiłam 3 wersje: z serem cheddar, z papryką wędzoną i na słodko z miodem i cynamonem.

Do pierwszej miseczki wlewamy łyżeczkę oliwy, wsypujemy papryki i sól morską. Wrzucamy ziarna cieciorki i mieszamy. Przekładamy na blachę, rozkładamy ziarna na płasko.

Do drugiej miseczki wlewamy łyżeczkę oliwy, dodajemy sól morską, dodajemy cieciorkę i wymieszaną przekładamy na blachę. Wierzch posypujemy startym na grubych oczkach ser.

Do trzeciej miseczki wlewamy łyżeczkę oliwy, dodajemy miód, pół łyżeczki cynamonu i mieszamy. Przekładamy na blachę i posypujemy gruboziarnistym cukrem.

Pieczemy ok. 17 min.
Wersje wytrawne podajemy z drobno posiekaną natką pietruszki.
 
Gotowe:)

1 komentarz:

  1. Hi there, I enjoy reading through your article. I like to write a little comment
    to support you.

    OdpowiedzUsuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...