Pieczona cieciorka to świetna alternatywa dla niezdrowych chipsów. Można ją przygotować z dowolnymi przyprawami, z serem, papryczką chilli lub na słodko. Sama w sobie stanowi bardzo neutralną bazę do dowolnych smaków.
składniki:
- opakowanie ciecierzycy
- oliwa z oliwek
- ulubione przyprawy (papryka słodka, wędzona, ser, sól morska, pieprz świeżo mielony)
- ser cheddar
- miód, cynamon, cukier gruba rafinada
Jeżeli korzystamy z gotowej cieciorki z puszki nie musimy jej wcześniej gotować ale jeżeli mamy cieciorkę suchą musimy ją najpierw namoczyć na min. 10 godzin. Najlepiej zalać ją wodą wieczorem i zostawić na noc. Namoczoną ciecierzycę odsączamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez ok. 1,5 godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, wykładamy blachę papierem do pieczenia i przygotowujemy marynaty do naszej cieciorki. Ja zrobiłam 3 wersje: z serem cheddar, z papryką wędzoną i na słodko z miodem i cynamonem.
Do pierwszej miseczki wlewamy łyżeczkę oliwy, wsypujemy papryki i sól morską. Wrzucamy ziarna cieciorki i mieszamy. Przekładamy na blachę, rozkładamy ziarna na płasko.
Do drugiej miseczki wlewamy łyżeczkę oliwy, dodajemy sól morską, dodajemy cieciorkę i wymieszaną przekładamy na blachę. Wierzch posypujemy startym na grubych oczkach ser.
Do trzeciej miseczki wlewamy łyżeczkę oliwy, dodajemy miód, pół łyżeczki cynamonu i mieszamy. Przekładamy na blachę i posypujemy gruboziarnistym cukrem.
Pieczemy ok. 17 min.
Wersje wytrawne podajemy z drobno posiekaną natką pietruszki.
Gotowe:)
Hi there, I enjoy reading through your article. I like to write a little comment
OdpowiedzUsuńto support you.