niedziela, 12 stycznia 2014

Soczysta pieczona pierś z kurczaka

Soczysta, krucha, aromatyczna pierś z kurczaka, która może być zarówno pyszną domową wędliną jak i daniem głównym. Jej przygotowanie praktycznie nie kosztuje nas czasu spędzonego w kuchni, nie licząc przygotowania do marynowania. Trwa jedynie leżakowanie w lodówce i pieczenie w piekarniku.




składniki:
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 500 ml mleka
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy (w moim przypadku zioła prowansalskie i słodka papryka)

Umyte, oczyszczone z błonek i poporcjowane filety oprószyć solą, pieprzem i przyprawami i zalać mlekiem. Odstawić do lodówki na min. 30 min. (w moim przypadku 2 godziny). 

Po tym czasie ułożyć w naczyniu żaroodpornym z przykryciem i piec ok. 45 min. w 180 stopniach.

Smacznego:)

4 komentarze:

  1. Madziu, pomysł rewelacja, koniecznie do wypróbowania, zdjęcie mega apetyczne, mniam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy pieczemy w mleku?Czy wyjmujemy z niego mięso???

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyłączam się do pytania czy pieczemy w mleku?

    OdpowiedzUsuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...