Przygotowanie aromatycznego domowego cukru waniliowego jest banalnie prosta. Możemy do tego celu wykorzystać świeżą laskę wanilii lub pustą, bez nasionek. Jeżeli korzystamy z wanilii wcześniej przetworzonej należy ją wcześniej delikatnie osuszyć na ręczniku papierowym by cukier nie był zbyt wilgotny i nie zbijał się w grudki.
składniki:
- 1 świeża laska wanilli lub 2-3 laski wcześniej wykorzystane
- 500g cukru białego lub brązowego
Jedna świeża laska wanilli zaromatyzuje nam aż 0,5l słoiczek cukru.
Wykorzystane laski należy przeciąć na dwie części, wbić w cukier i wstrząsnąć słoikiem. Świeżą laseczkę należy przeciąć wzdłuż, wyskrobać nożem ziarenka wanilii i przełożyć je do słoika. Pustą laskę przecinamy na dwie części i również umieszczamy w słoiku. Słoik należy dokładnie zakręcić i wstrząsnąć by ziarenka wanilii dobrze wymieszały się z cukrem. Odstawić na minimum tydzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.