Pyszny torcik codzienny.. nie za słodki, świetny na śniadanie, podwieczorek i kolację. Łatwy do wykonania i niedrogi. Zachwycone będą nie tylko maluchy:)
Przepis na naleśniki znajdziecie tutaj
składniki na masę budyniową bananową:
- 0,5l nektaru bananowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 0,5 kostki masła
dodatkowo:
- 2 banany
- ulubiony dżem
- 100 ml śmietanki kremówki
- pomarańcza
Na początek smażymy naleśniki. Z podanej ilości składników wyjdzie nam ok. 9-10 sztuk.
Odlewamy 0,5 szklanki nektaru, dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną i żółtko i dokładnie mieszamy. Resztę nektaru zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień, na gotujący się nektar wlewamy przygotowaną mieszankę i energicznie mieszamy aż do zgęstnienia.
Budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Masło rozcieramy mikserem na puszystą masę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masa gotowa.
W tortownicy układamy naleśnik, smarujemy dżemem, naleśnik, masa budyniowa, banany pokrojone w plastry, naleśnik, dżem, naleśnik, masa budyniowa, banany itd. aż do wyczerpania składników.
Na koniec ubijamy śmietankę kremówkę, smarujemy wierzch i ozdabiamy plastrami pomarańczy.
Smacznego:)
Świetny :) !
OdpowiedzUsuń