Warzywne kremowe zupy to coś co uwielbiam. Robi się szybko, łatwo i smakują świetnie. Synkowi przemycam w nich każde warzywne witaminy, nie wydłubuje marchewek ani zieleniny bo wszystko jest zmiksowane. A ciekawa wkładka lub np. jogurtowy kleks dodatkowo wzmaga apetyt:)
Ja wykorzystałam tutaj łososia wędzonego ale można też użyć upieczony filet świeżego. Zupa będzie jeszcze bardziej sycąca.
składniki:
- 1 duży por
- 4 średnie ziemniaki
- ok. 1 l bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- olej lub oliwa z oliwek
- pęczek koperku
- 1 liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- świeżo zmielony pieprz
dodatkowo:
- 100 g wędzonego łososia
W garnku z grubym dnem na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone pory. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Mieszamy by nie przywarły. Po ok. 5 min. dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, zalewamy bulionem, dodajemy liść i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. Pod koniec dodajemy pokrojony koperek zostawiając gałązki do dekoracji każdego talerza.
Po upływie tego czasu zupę miksujemy na krem i na koniec łączymy z mlekiem dla uzyskania bardziej płynnej konsystencji. Podajemy z plasterkami wędzonego łososia i świeżym koperkiem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.