Soczysta, krucha, aromatyczna pierś z kurczaka, która może być zarówno pyszną domową wędliną jak i daniem głównym. Jej przygotowanie praktycznie nie kosztuje nas czasu spędzonego w kuchni, nie licząc przygotowania do marynowania. Trwa jedynie leżakowanie w lodówce i pieczenie w piekarniku.
składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 500 ml mleka
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy (w moim przypadku zioła prowansalskie i słodka papryka)
Umyte, oczyszczone z błonek i poporcjowane filety oprószyć solą, pieprzem i przyprawami i zalać mlekiem. Odstawić do lodówki na min. 30 min. (w moim przypadku 2 godziny).
Po tym czasie ułożyć w naczyniu żaroodpornym z przykryciem i piec ok. 45 min. w 180 stopniach.
Smacznego:)
Madziu, pomysł rewelacja, koniecznie do wypróbowania, zdjęcie mega apetyczne, mniam !
OdpowiedzUsuńCzy pieczemy w mleku?Czy wyjmujemy z niego mięso???
OdpowiedzUsuńoczywiście pieczemy w mleku:)
UsuńPrzyłączam się do pytania czy pieczemy w mleku?
OdpowiedzUsuń