sobota, 31 sierpnia 2013

Sernikobrownie

Od dawna chciałam go zrobić, pomysł na połączenie sernika z moim ulubionym brownie wydawał się genialny. Ciasto widziałam na kilku blogach ale bałam się tego połączenia, zwłaszcza górnej warstwy. I rzeczywiście niebezpodstawnie..

składniki na brownie Ani Starmach (najlepsze:)
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 280 g masła
  • 250 g drobnego cukru
  • 75 g mąki
  • 3 jaja
  • pół szklanki wody
  • laska wanilli 
Czekoladę łamiemy na małe kawałki, masło kroimy w kostkę. Wodę gotujemy w małym rondelku z cukrem i ziarenkami wanilii, dodajemy czekoladę, potem masło, następnie ściągamy garnek z ognia. W misce mieszamy mąkę i jaja, pomału dodajemy syrop czekoladowy, mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

W tym czasie przygotowujemy sernik. Zdjęcie zrobiłam w wersji z poprzedniego pieczenia, tego przepisu nie chcę powtarzać więc go nie dodam, sernik nie był puszysty tak jakbym się tego spodziewała i szybko się ściągnął. A jako, że nie spocznę dopóki nie znajdę najlepszej wersji, wczoraj postanowiłam zrobić sernikobrownie jeszcze raz, tym razem znalazłam świetny przepis, ciasto wyszło puszyste i przepyszne ale zniknęło zanim je uwiecznilam:)

a zatem składniki na najlepszy sernik do brownie:
  • 500g twarogu półtłustego
  • 60g masła
  • 0,75 szklanki cukru pudru
  • pół opakowania cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku budyniowego, nie gotowego budyniu)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja


Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Oprócz białek, które po oddzieleniu wkładamy na kilka chwil do lodówki, szybciej się wtedy ubiją.


Ser zmielić dwa albo trzy razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie masę maślano-jajeczną miksujemy z twarogiem. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. 


Masę wyłożyć na upieczone ciasto i ponownie wstawić do piekarnika. Piec w 170st. ok. 50 min. 
Uwaga, nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia ani nie wyjmować ciasta po upieczeniu tylko wystudzić zostawić je w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

I gotowe:)

1 komentarz:

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...