Od dawna chciałam go zrobić, pomysł na połączenie sernika z moim ulubionym brownie wydawał się genialny. Ciasto widziałam na kilku blogach ale bałam się tego połączenia, zwłaszcza górnej warstwy. I rzeczywiście niebezpodstawnie..
z dodatkiem brzoskwiniową frużeliną
składniki na brownie Ani Starmach (najlepsze:)
- 250 g gorzkiej czekolady
 - 280 g masła
 - 250 g drobnego cukru
 - 75 g mąki
 - 3 jaja
 - pół szklanki wody
 - laska wanilli 
 
Czekoladę łamiemy na małe kawałki, masło kroimy w kostkę. Wodę gotujemy w małym rondelku z cukrem i ziarenkami wanilii, dodajemy czekoladę, potem masło, następnie ściągamy garnek z ognia. W misce mieszamy mąkę i jaja, pomału dodajemy syrop czekoladowy, mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
W tym czasie przygotowujemy sernik. Zdjęcie zrobiłam w wersji z poprzedniego pieczenia, tego przepisu nie chcę powtarzać więc go nie dodam, sernik nie był puszysty tak jakbym się tego spodziewała i szybko się ściągnął. A jako, że nie spocznę dopóki nie znajdę najlepszej wersji, wczoraj postanowiłam zrobić sernikobrownie jeszcze raz, tym razem znalazłam świetny przepis, ciasto wyszło puszyste i przepyszne ale zniknęło zanim je uwiecznilam:)
a zatem składniki na najlepszy sernik do brownie:
- 500g twarogu półtłustego
 - 60g masła
 - 0,75 szklanki cukru pudru
 - pół opakowania cukru z prawdziwą wanilią
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku budyniowego, nie gotowego budyniu)
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 4 jaja
 
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Oprócz białek, które po oddzieleniu wkładamy na kilka chwil do lodówki, szybciej się wtedy ubiją.
Ser zmielić dwa albo trzy razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie masę maślano-jajeczną miksujemy z twarogiem. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. 
Masę wyłożyć na upieczone ciasto i ponownie wstawić do piekarnika. Piec w 170st. ok. 50 min. 
Uwaga, nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia ani nie wyjmować ciasta po upieczeniu tylko wystudzić zostawić je w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
I gotowe:)

Piękny, po prostu piękny :) !
OdpowiedzUsuń