Botwinkowa to genialny pomysł na wakacyjną zupę.
Lekka, pyszna, kremowa.. z kawałkami buraczków, zaprawiona śmietaną, z dużą ilością koperku.. Najlepszą robi moja mama, tę tutaj przygotowałam właśnie z jej przepisu. Od siebie dodałam liście botwinki.
składniki:
- duży pęczek botwinki
- 3 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- kawałek selera
- pietruszka
- por
- liście selera, pora i pietruszki związane nicią
- 100ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
- pęczek koperku
Przygotowujemy wywar z pokrojonych w kostkę warzyw. Po ok. 20 min. gotowania dodajemy umyte i pokrojone w kostkę buraczki i ziemniaki. Zagotowujemy.
Następnie kroimy drobno liście botwinki z łodyżkami i dodajemy do wywaru. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10 min. do miękkości ziemniaków, buraczki powinny być lekko chrupkie.
Dla zachowania żywego koloru dodajemy sok z cytryny, a następnie pokrojony drobno koperek.
Następnie zaprawiamy zupę. W kubku z niewielką ilością zimnej wody rozrabiamy mąkę pszenną i wlewamy po trochu do zupy.
Potem hartujemy śmietanę gorącym wywarem i dodajemy mieszając intensywnie trzepaczką w garnku. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego!
zupa pyszna, a zdjęcie to ja sobie chyba na pulpit zainstaluje, przepiękne!
OdpowiedzUsuń