Bo co może być lepszego w upalny dzień:) Najlepszy na zsiadłym mleku bądź kefirze, delikatnie czosnkowy z krewetkami lub jajkiem ugotowanym na twardo.
składniki:
- 500 g zsiadłego mleka lub kefiru
 - 1 duży ogórek
 - 2 ząbki czosnku
 - 3 pomidory lub pęczek rzodkiewek
 - pieprz do smaku
 - chilli do smaku
 
dodatkowo:
- 10 krewetek ugotowanych
 - lub 2 jajka ugotowane na twardo
 
Najpierw obieraczką robimy kilka plasterków do dekoracji chłodnika. Następnie obranego (bądź ze skórką) ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkch. Odkładamy na sito i odsączamy. Pomidory kroimy drobno, rzodkiewki kroimy w słupki. Wszystko łaczymy i zalewamy zsiadłym mlekiem. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i chilli. 
Krewetki przygotowujemy wg przepisu. Jeżeli wybieramy opcję z jajkami to obieramy ugotowane na twardo jajka i kroimy w ćwiartki.
Podajemy z plasterkiem ogórka, dodatkowo możemy posypać szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.