Zapraszam Was na soczysste papryki nadziane pysznym mięsem mielonym z dodatkami.
To moje pierwsze faszerowane warzywa i już wiem, że będę robić je częściej:) Przedwczoraj zrobiłam je naszym przyjaciołom i smakowało, a wybredni są;)) całuję MiP i dzięki za pomysł z pieczarkami..
składniki:
- 4 papryki (ja miałam 3 i zostało mi farszu)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek kapusty białej
- 10 pieczarek
- 1 torebka ryżu
- 300g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- czosnek
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Połowę pokrojonej w drobną kostkę cebuli podsmażamy na złoty kolor, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie mięso mielone i smażymy. Myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i kapustę i dodajemy do mięsa. Dusimy wszystko razem ok. 10 min.
Papryki myjemy, odkrawamy 'kapelusz' i pozbawiamy gniazd nasiennych.
Gotujemy ryż, odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Na oleju podsmażamy drugą połowę posiekanej cebuli, dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę pieczarki i smażymy do miękkości. A następnie dodajemy do mięsa mielonego razem z ryżem. Mieszamy, doprawiamy a następnie faszerujemy papryki łącznie z kapeluszami, przekładamy serem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Pieczemy ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni.
Smacznego:)
Ten blog to moje klimaty, genialne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuń