Dzisiaj na obiad jedliśmy rekina:) Ryba niecodzienna acz niedroga. Mięso delikatne, smaczne, z puree ziemniaczanym i pomidorkiem smakuje super. Na nieszczęście jednak dla niej dołożyliśmy na talerz po porcji łososia....
składniki:
- 2 steki z rekina
- sól, pieprz
Rybę myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 12 min.
składniki na dressing:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu płynnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
- sól
- pieprz
Gotową rybę polewamy dressingiem i podajemy z puree ziemniaczanym.
Poważnie rekin ? Nigdy nie jadłam, jestem bardzo ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńpoważnie:) mój mąż kupił wczoraj mrożone steki, nie jest to nasz pierwszy raz z rekinem w kuchni, ma białe delikatne mięsko, które nie wymaga wielu zabiegów:) steki są dostępne chyba nawet w biedronce..
Usuń