Domowe sushi to świetny pomysł na spotkanie ze znajomymi i zbiorowe przygotowywanie i smakowanie efektów wspólnych wysiłków. Tak właśnie dziś przemiło spędziliśmy niedzielne popołudnie z moim bratem i jego dziewczyną. Zadanie pracochłonne ale proste i przyjemne z doskonałym efektem finalnym:)
Przygotowaliśmy 3 rodzaje sushi:
- futomaki (maki z kilkoma składnikami)
- uromaki (odwrócone maki z ryżem na wierzchu)
- nigiri (bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryby przepasane cieniutkim paskiem nori)
Co nam będzie potrzebne? Ja podałam składniki na sporą ilość maków (więcej niż na zdjęciu), my we trójkę byliśmy przejedzeni i jeszcze kilka zostało:)
- płaty nori (algi morskie)
- mata bambusowa
- chrzan wasabi
- imbir marynowany
- sos sojowy
- czarny sezam
ryż i dodatki:
- 500g ryżu do sushi
- 100g łososia wędzonego
- opakowanie surimi lub paluszków krabowych
- 8 łyżek octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 ogórek
- 1 awokado
- majonez
Zaczynamy od ryżu. Prawidłowe przygotowanie ryżu to podstawa. Ja długo szukałam odpowiedniego sposobu na klejący się i pyszny ryż do sushi. Znalazłam go tutaj.
Ryż wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą. Woda po przemieszaniu będzie mętna, dlatego należy tyle razy zalewać świeżą wodą aż zrobi się w miarę przejrzysta (ja wymieniałam wodę 5 razy). Po opłukaniu ryż odsączamy na sicie i przesypujemy do garnka a następnie zalewamy 600 ml wody.
Ryż wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą. Woda po przemieszaniu będzie mętna, dlatego należy tyle razy zalewać świeżą wodą aż zrobi się w miarę przejrzysta (ja wymieniałam wodę 5 razy). Po opłukaniu ryż odsączamy na sicie i przesypujemy do garnka a następnie zalewamy 600 ml wody.
Gotujemy 2 min. od zagotowania od czasu do czasu delikatnie mieszając a następnie zmniejszamy gaz do minimum, przykrywamy pokrywką i gotujemy 10 min.
W międzyczasie przygotowujemy zalewę do ryżu. Ocet do ryżu mieszamy z cukrem i solą aż do rozpuszczenia składników.
Po ugotowaniu ryżu wyłączamy gaz i odstawiamy jeszcze na 10 min. pod przykryciem.
Po tym czasie delikatnie (aby nie połamać ziaren) przekładamy ryż do dużej miski i polewamy przygotowanym sosem. Odstawiamy ryż do ostygnięcia na ok. godzinę.
W tym czasie przygotowujemy składniki na wypełnienie maków. Myjemy, obieramy i kroimi w słupki ogórka i awokado. Ogórka pozbawiamy nasion.
Plastry łososia wędzonego są dosyć cienkie więc kroimy je na większe 3-4cm kawałki. Surimi przekrawamy wzdłuż na pół.
I zaczynamy zabawę w skręcanie:) Proponuję przygotować miseczkę z zimną wodą w celu płukania rąk po każdorazowym nałożeniu ryżu.
My zaczęliśmy od futomaków. Na macie bambusowej układamy płat nori śliską stroną do dołu i układamy ok. 0,5cm warstwę ryżu zostawiając 2cm wolnej algi od góry.
Mniej więcej na środku robimy w poprzek bazę z majonezu (ilość wedle upodobań) i na nim układamy awokado i łososia. A następnie pokrywamy niewielką ilością wasabi. Oczywiście w domowej wersji używamy dowolnych proporcji składników:)
I zwijamy ściśle zaczynając od dołu razem z matą bambusową. Ostatnie 2cm algi smarujemy zimną wodą i dociskamy rolkę.
Powstaną nam takie oto rolki.
Matę bambusową owijamy folią spożywczą. Płat algi kroimy na pół, układamy na niej ściśle ryż aż po same brzegi i posypujemy sezamem.
Następnie odwracamy ryżem do maty i po środku układamy składniki.
Zwijanie wygląda tak samo jak przy futomakach.
Powstają takie oto smakowite rolki.
Przygotowane rolki kroimy w ok. 1-2 cm krążki ostrym nożem, zamaczając go każdorazowo w zimnej wodzie.
Na koniec z pozostałego ryżu zrobiliśmy 3 szt. nigiri.
Z ryżu lepimy bloczek, przykrywamy go plastrem łososia i przepasamy paskiem nori o szerokości ok. 1cm.
Sushi podajemy z sosem sojowym, imbirem marynowanym i chrzanem wasabi.
Smacznego:)
Pięknie się prezentuje, narobiliście się :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńNigdy nie robiłam sushi ale po Twoich opisach i zdjęciach dzisiaj zakupiłam prawie wszystkie składniki! Został mi tylko ryż i do dzieła:)
OdpowiedzUsuńżyczę powodzenia, w razie czego służę radą:)
Usuńśliczne, też kiedyś bawiłam się na sushi-party, popieram:)
OdpowiedzUsuńMega apetycznie wygląda!Planuje zrobić sushi na weekend więc dzięki za przepis!Pamiętam, że sushi jakiś czas temu po raz pierwszy spróbowałam w Sushi Wesoła i od razu mi posmakowało!!Najbardziej lubię futomaki i uromaki z sosem sojowym!!
OdpowiedzUsuń