poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Omlet z ziołami

Synuś zasnął w okamgnieniu wykończony zabawą z wiewiórem powtarzającym każde jego słowo, trzecie pranie w pralce a ja mam czas na relaks i popołudniową kawę po powyjazdowych porządkach. Wczoraj wyprawiłam męża z powrotem do dalekiej skandynawii a sama oglądam zdjęcia z naszych krótkich wakacji i wspominam miłe chwile w górach. Kocham nasze Tatry, uwielbiam górskie jedzenie, naszą ulubioną knajpkę 'Pstrąg Górski', oscypki i żętycę prosto z bacówki na Rusinowej Polanie, a Synuś zakochał się w ogórkach małosolnych:)
Jeszcze dzisiaj postaram się nadrobić zaległe wpisy z pysznościami przygotowanymi dla męża ale najpierw wczorajsze śniadanie specjalnie for Him:)


W lodówce po powrocie nie mieliśmy wiele. Właściwie tylko kilka jajek i śmietanę, do których dodałam mąkę, zioła.

składniki:
  • 5 jajek
  • pół szklanki mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • pół szklanki wody gazowanej
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 2 małe gałązki bazylii
dodatkowo:
  • 2 pomidory
  • śmietana
  • sól, pieprz


Jajka roztrzepujemy w naczyniu, dodajemy mąkę, śmietanę, wodę i miksujemy. Następnie dodajemy zioła i wylewamy na rozgrzaną patelnię z kilkoma kroplami oleju i łyżką masła i smażymy na wolnym ogniu. Jeżeli chcemy dodrzucić dodatkowo szynkę lub ser to to jest ten moment. Ja użyłam niewielkich foremek do pieczenia naleśników więc łatwo było mi obrócić niewielkie placki, natomiast duże omlety obracałam dwoma drewnianymi łopatkami.

Jako dodatek pomidory, które kroimy w kostkę, mieszamy ze śmietaną i doprawiamy.


Dużych omletów z tych składników (prócz serduszek) wyszło jeszcze 3.

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Omlety smażyłam na patelni w silikonowych foremkach. Omlet należy wlać na rozgrzaną patelnię, następnie zmniejszyć ogień.

      Usuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...