sobota, 31 sierpnia 2013

Kurczak ze szpinakiem we francuskim warkoczu

Szpinak i kurczak bardzo się lubią, można je podać z tagiatelle albo na przykład nadziać nimi ciasto francuskie. Zapewniam, że goście będą zachwyceni zarówno wyglądem jak i smakiem dania. 


Danie przygotowałam Bratu podczas jego ostatniej wizyty a dzisiaj postanowiłam powtórzyć ten sukces i zaserwować go Rodzicom, u których właśnie odpoczywamy od naszych domowych obowiązków.

składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • duży pęczek świeżego szpinaku
  • 100ml śmietanki kremówki lub mleczka kokosowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz kolorowy
dodatkowo:
  • ciasto francuskie
  • 1 jajko

Na początek zabieramy się za szpinak. Jeszcze do niedawna używałam mrożonego ale od kiedy spróbowałam dania ze świeżym stwierdziłam, że nie ma porównania.

Tak więc szpinak płuczemy i osuszamy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy liście (całe, nie kroimy ich). Jak szpinak to i czosnek. Wyciskamy przez praskę lub kroimy cienko i dodajemy do szpinaku. Gdy liście zmiękną zalewamy kremówką lub mleczkiem kokosowym. Mieszamy. Sos powinien trochę odparować i zgęstnieć. Na koniec przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy kilka kropel soku z cytryny.

Następnie przygotowujemy filety z kurczaka. Myjemy, pozbawiamy błonek i kroimy z ukosa w dosyć cienkie plastry. Nie przyprawiając ich obsmażamy z obu stron na patelni.

Włączamy piekarnik na 220 stopni i wykładamy blachę papierem do pieczenia. 

Rozwijamy ciasto francuskie i przekrawamy je na pół. Po bokach nacinamy listki warkocza.


Następnie delikatnie wykładamy pierwszą porcję ciasta na blachę i dopiero uzupełniamy farszem. Ja za pierwszym razem obydwa warkocze zrobiłam na blacie i potem z ogromną precyzją i starannością musiałam przenosić je na blachę bo ciasto jest delikatne a ciepły sos i kurczak tym bardziej je osłabiają. Trochę to zajęło zanim je przeniosłam nie naruszając konstrukcji:)

Na środek kładziemy szpinak, potem układamy plastry kurczaka, przykrywamy szpinakiem i zaplatamy warkocz. Układamy drugie ciasto na blasze i uzupełniamy farszem. Obydwa warkocze nie mogą być za blisko siebie bo ciasto francuskie rośnie.

Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 220 stopni.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pyysznie... Uwielbiam takie wytrawne wypieki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. hej a jezeli na mrożonym szpianku to ile go?

    OdpowiedzUsuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...