środa, 21 sierpnia 2013

Leczo z mięsem mielonym

Leczo to jedno z moich ulubionych letnich dań. Każdy robi je inaczej i zawsze dobrze smakuje. Czy z kiełbasą, mięsem mielonym, jajkiem czy w wersji wegetariańskiej. Składnikiem koniecznym jak na danie węgierskie przystało jest papryka, składnik mięsny dodaje daniu sytości a w wersji light stanowi świetny dodatek do mięs.



składniki mojego dzisiejszego leczo:
  • 1 duża cukinia
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża papryka zielona
  • 1 duża papryka żółta
  • 2 duże pomidory
  • 2 cebule
  • 300g mięsa mielonego
  • ząbek czosnku
Siekamy cebulę i papryki w kostkę. Do dużego garnka wlewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy cebulę na złoty kolor, dodajemy paprykę i dusimy pod przykryciem 15-20min.

W tym czasie na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu wysmażamy mięso mielone dodając wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodajemy do papryki. Na koniec wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory i dusimy jeszcze 10-15min. 

Doprawiamy do smaku pieprzem i wegetą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...