wtorek, 27 sierpnia 2013

Tajskie curry z kurczaka

Od kiedy pierwszy raz gościliśmy z mężem w tajskiej restauracji przy krakowskim rynku zaraz po narodzinach Synka, pokochałam curry z kurczaka. Do tej potrawy namówił nas mój Brat, który od jakiegoś czas przyrządza ze swoją dziewczyną wersję wegetariańską. Ja przy jego przyrządzaniu inspiruję się właśnie ich pomysłami.


PODSTAWY TAJSKIEGO CURRY:
  1. pasta curry czerwona, zielona lub żółta (najlepiej ją kupić, lista składników jest długa)
  2. mleczko kokosowe
  3. imbir
  4. limonka
  5. sos sojowy
  6. sos rybny
  7. liście kafiru (niekoniecznie)
  8. trawa cytrynowa (niekoniecznie)
  9. ryż jaśminowy (jest bardziej kleisty, można go jeść pałeczkami, ma delikatny aromat jaśminu)

składniki dla 4 osób:
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • pół czerwonej papryki
  • kawałek papryczki chilli
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm imbiru
  • mleczko kokosowe
  • trawa cytrynowa
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2, 3 liście kafiru
  • 2 łyżki pasty żółtej curry
  • 2 woreczki ryżu jasminowego
  • olej

Na oliwie podsmażamy pokrojoną szalotkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 

Trawę cytrynową obieramy z listków wierzchnich i tłuczemy w moździerzu a następnie siekamy.


Filety z kurczaka umyć, oczyścić z włókien i pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z pastą curry i pokrojoną w drobniutką kosteczkę papryczką chilli (jej ilość uzależniamy od stopnia ostrości jaki chcemy osiągnąć), startym imbirem i trawą cytrynową. Posmażyć w garnku z grubym dnem bez tłuszczu aby uwolnić aromat curry.

Dodać cebulkę i pokrojoną w słupki paprykę czerwoną. Wlać bulion, mleko kokosowe i zagotować. W międzyczasie skropić sokiem z limonki i doprawić sosem rybnym i sojowym.

Osobno gotujemy ryż (możemy go zabarwić na żółto kurkumą).

Aby zachować tajski charakter dania podajemy osobno ryż i osobno płynne curry. Metody jedzenia są różne, najprościej nakładać po trochu curry na ryż. 



Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie egzotyczne dania, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...