piątek, 10 stycznia 2014

Kremowy sernik czekoladowy

Wspaniały, lekki, aksamitny, rozpływający się w ustach. Przełamałam nim swoją sernikofobię:) hurra! 


Skorzystałam z przepisu Ewy z moimi niewielkimi modyfikacjami. Kochana dziękuję, jesteś dla mnie inspiracją:)



składniki na masę serową:
  • 1 kg sera (ja dałam wiaderko President)
  • 4 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 pełna szklanka cukru
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego (dałam swój z wanilią)
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g śmietany kremówki 30%

ciasteczkowy spód:
  • 170 g ciasteczek zbożowych lub jak w moim przypadku pozostałości świątecznych pierniczków
  • 70 gram stopionego masła
  • 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
dodatkowo:
  • marmolada

Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki 2-3 godziny wcześniej by się ogrzały. Z sera zlewamy serwatkę.

Ciasteczka rozkruszamy na piasek. Dosypujemy kakao i przesiewamy wszystko razem. Masło roztapiamy i ciepłe mieszamy z ciasteczkami i kakao.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy masą ciasteczkową, docieramy i wyrównujemy powierzchnię. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.

Ser przekładamy do miski, zasypujemy cukrami i miksujemy do dokładnego połączenia składników, dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy.

Następnie dodajemy nie ubitą śmietanę kremówkę, i znów chwilkę miksujemy, dodajemy po jednym jaju, ucieramy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ją schładzamy (ma być lekko ciepła i wciąż płynna) i hartujemy dodając do niej 2 łyżki masy serowej by nie zrobiły się grudki po dodaniu do sera. Następnie przekładamy masę czekoladową do sera i miksujemy.

Ciasteczkowy spód smarujemy cienką warstwą marmolady i wykładamy masę serową. Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy od 40-60 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony).

Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat i kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową wkładamy je do lodówki.

Smacznego:)

7 komentarzy:

  1. Wygląda i zapewne smakuje oszałamiająco! Czy można zamiast deserowej czekolady dodać mleczną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, że szybko się skończył mówi sam za siebie:) Oczywiście, można użyć czekolady mlecznej ale sernik będzie wtedy słodszy i bardziej mleczny.

      Usuń
  2. Wow jaki piękny ! Jak dobrze, że znów jesteś :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Paulinko:) też bardzo się cieszę, zdążyłam zatęsknić...

      Usuń
  3. Zdjęcia niezwykle pobudzają kubki smakowe do działania :) Sernik wygląda obłędnie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. 3 x z Znaleziony, zrobiony, zjedzony - wszystkim smakował

    OdpowiedzUsuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...