wtorek, 22 października 2013

Frittata, czyli zapiekany omlet

Frittata, czyli w wielkim skrócie (jak wyczytałam:) omlet zapiekany z warzywami, szynką i serem. Dziś debiutowała na moim stole śniadaniowym ale z czystym sumieniem polecam. Robi się ją łatwo, szybko i smakuje świetnie. Ja zrobiłam wersję mini w tartaletkach ale równie dobrze można zrobić w formie do tarty (koniecznie z pełnym dnem bo masa jest płynna) lub specjalnym naczyniu żaroodpornym.


składniki na tartelkę 14cm:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz
  • dowolne dodatki: szynka, boczek, pomidory, cebulka, ser zółty, ser feta
  • szczypiorek, pietruszka
  • odrobina masła

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy powoli przesianą mąkę i dokładnie razem łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę a następnie dorzucamy pokrojoną szynkę. Chwilę smażymy i przekładamy do wysmarowanej masłem tartaletki. Wlewamy jajka i wrzucamy resztę składników pokrojonych w kostkę.
Zapiekamy ok. 12-15 min. aż masa się zetnie.

Pomysł zaczerpnęłam stąd.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Jaki apetyczny! odnosnie tortu to może coś takiego http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_bananowy/przepis.html, robiłam go kiedyś, nie jest słodki, można sobie ew. podarować ciastka z wierzchu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za sugestię, już przeglądam...

      Usuń
  2. niesamowicie pyszne, właśnie pożarłam ;D dzięki serdeczne, wprowadzam to na stałe na specjalne śniadania

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj będzie na kolację i będę po cichu przeglądała dalej w poszukiwaniu inspiracji ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...