niedziela, 13 października 2013

Tureckie chlebki z kurczakiem

Chlebki te robiłam po raz pierwszy i jestem zachwycona! Na pierwszy ogień poszły piersi z kurczaka ale napewno niebawem tą ucztę kulinarną powtórzę z mięsem mielonym.



Chlebki odkryłam u Ewy:*

składniki na ciasto:
  • 400 gram mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki drożdży w proszku
  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 1,5 łyżki oliwy
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany ( o temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • około 0,5 do 3/4 szklanki ciepłej wody
składniki na farsz:
  • 3 małe filety z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe pomidory
  • około 0,5 słoiczka mieszanki meksykańskiej
  • przyprawa do kurczaka, ostra papryka
  • ulubione zioła (ewentualnie)
  • ketchup do posmarowania chlebków
Mąkę przesiewamy z drożdżami, dodajemy resztę składników, zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy w przykrytej misce w ciepłe miejsce na około 40 minut.

Kurczaka kroimy w kosteczkę i podsmażamy z czosnkiem, przyprawami na niewielkiej ilości oleju, dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kosteczkę, mieszamy i podduszamy przez chwilkę, żeby sok z pomidorów się zredukował, pod koniec dodajemy odcedzoną mieszankę meksykańską i ewentualnie doprawiamy, lekko studzimy.

Ciasto po wyrośnięciu krótko zagniatamy, dzielimy na 7 równych części .


Z każdej formujemy owalną formę, smarujemy ją ketchupem, układamy wzdłuż farsz.
Końce zalepiamy porządnie i formujemy następujący kształt łódeczki.

Pieczemy 20 min. w temperaturze 200 stopni.

4 komentarze:

  1. Ojjj jak cudnie się prezentują :) Mam nadzieję, że będzie mi dane kiedyś ich spróbować :) ?!

    OdpowiedzUsuń
  2. że ja wcześniej nie dojrzałam Twoich chlebków :(((, pięknie wyszły, uwielbiam je :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Z czym można podawać te chlebki? I jeszcze: je się wszystko czy tylko to ze środka? :p wiem trochę głupie pytanie:p

    OdpowiedzUsuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...