piątek, 18 października 2013

Zupa krem z marchewki z imbirem

Znakomita rogrzewająca zupa na jesienne słoty i smutki. Pyszna, aromatyczna.. w domu pachnie jesienią...


składniki:
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 5 dużych marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • sól
  • pieprz
  • kwaśna śmietana

Przygotować wywar warzywny z kawałka marchewki, pietruszki, selera, pora i naci pietruszki, lubczyku i pora. Na patelce na rozpuszczonym maśle podsmażyć na złoto drobno posiekaną cebulę. Dodać obrane i pokrojone na talarki marchewkę i pietruszkę i dusić pod przykryciem ok. 10 min. Od czasu do czasu przemieszać. Następnie wrzucić do gotującego się na wolnym ogniu bulionu, dodać imbir i sok z pomarańczy. Gotować pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Doprawić. Zmiksować.

Podawać z kleksem z kwaśnej śmietany.

1 komentarz:

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...