niedziela, 20 października 2013

Domowe sushi

Domowe sushi to świetny pomysł na spotkanie ze znajomymi i zbiorowe przygotowywanie i smakowanie efektów wspólnych wysiłków. Tak właśnie dziś przemiło spędziliśmy niedzielne popołudnie z moim bratem i jego dziewczyną. Zadanie pracochłonne ale proste i przyjemne z doskonałym efektem finalnym:)


Przygotowaliśmy 3 rodzaje sushi:
  • futomaki (maki z kilkoma składnikami)
  • uromaki (odwrócone maki z ryżem na wierzchu)
  • nigiri (bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryby przepasane cieniutkim paskiem nori)



Co nam będzie potrzebne? Ja podałam składniki na sporą ilość maków (więcej niż na zdjęciu), my we trójkę byliśmy przejedzeni i jeszcze kilka zostało:)

do przygotowania i podania:

  • płaty nori (algi morskie)
  • mata bambusowa
  • chrzan wasabi
  • imbir marynowany
  • sos sojowy
  • czarny sezam


ryż i dodatki:
  • 500g ryżu do sushi
  • 100g łososia wędzonego
  • opakowanie surimi lub paluszków krabowych
  • 8 łyżek octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ogórek
  • 1 awokado
  • majonez

Zaczynamy od ryżu. Prawidłowe przygotowanie ryżu to podstawa. Ja długo szukałam odpowiedniego sposobu na klejący się i pyszny ryż do sushi. Znalazłam go tutaj.
Ryż wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą. Woda po przemieszaniu będzie mętna, dlatego należy tyle razy zalewać świeżą wodą aż zrobi się w miarę przejrzysta (ja wymieniałam wodę 5 razy). Po opłukaniu ryż odsączamy na sicie i przesypujemy do garnka a następnie zalewamy 600 ml wody.


Gotujemy 2 min. od zagotowania od czasu do czasu delikatnie mieszając a następnie zmniejszamy gaz do minimum, przykrywamy pokrywką i gotujemy 10 min. 
W międzyczasie przygotowujemy zalewę do ryżu. Ocet do ryżu mieszamy z cukrem i solą aż do rozpuszczenia składników.
Po ugotowaniu ryżu wyłączamy gaz i odstawiamy jeszcze na 10 min. pod przykryciem.
Po tym czasie delikatnie (aby nie połamać ziaren) przekładamy ryż do dużej miski i polewamy przygotowanym sosem. Odstawiamy ryż do ostygnięcia na ok. godzinę.

W tym czasie przygotowujemy składniki na wypełnienie maków. Myjemy, obieramy i kroimi w słupki ogórka i awokado. Ogórka pozbawiamy nasion.
Plastry łososia wędzonego są dosyć cienkie więc kroimy je na większe 3-4cm kawałki. Surimi przekrawamy wzdłuż na pół.


I zaczynamy zabawę w skręcanie:) Proponuję przygotować  miseczkę z zimną wodą w celu płukania rąk po każdorazowym nałożeniu ryżu.

My zaczęliśmy od futomaków. Na macie bambusowej układamy płat nori śliską stroną do dołu i układamy ok. 0,5cm warstwę ryżu zostawiając 2cm wolnej algi od góry.


Mniej więcej na środku robimy w poprzek bazę z majonezu (ilość wedle upodobań) i na nim układamy awokado i łososia. A następnie pokrywamy niewielką ilością wasabi. Oczywiście w domowej wersji używamy dowolnych proporcji składników:)


I zwijamy ściśle zaczynając od dołu razem z matą bambusową. Ostatnie 2cm algi smarujemy zimną wodą i dociskamy rolkę.


Powstaną nam takie oto rolki.


Jak zrobić uramaki najlepiej pokaże Wam ten filmik. Ja robiłam je po raz pierwszy i wyszły super.
Matę bambusową owijamy folią spożywczą. Płat algi kroimy na pół, układamy na niej ściśle ryż aż po same brzegi i posypujemy sezamem.


Następnie odwracamy ryżem do maty i po środku układamy składniki. 


Zwijanie wygląda tak samo jak przy futomakach.


Powstają takie oto smakowite rolki.


Przygotowane rolki kroimy w ok. 1-2 cm krążki ostrym nożem, zamaczając go każdorazowo w zimnej wodzie.


Na koniec z pozostałego ryżu zrobiliśmy 3 szt. nigiri.
Z ryżu lepimy bloczek, przykrywamy go plastrem łososia i przepasamy paskiem nori o szerokości ok. 1cm.


Sushi podajemy z sosem sojowym, imbirem marynowanym i chrzanem wasabi. 


Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje, narobiliście się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam sushi ale po Twoich opisach i zdjęciach dzisiaj zakupiłam prawie wszystkie składniki! Został mi tylko ryż i do dzieła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. życzę powodzenia, w razie czego służę radą:)

      Usuń
  3. śliczne, też kiedyś bawiłam się na sushi-party, popieram:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mega apetycznie wygląda!Planuje zrobić sushi na weekend więc dzięki za przepis!Pamiętam, że sushi jakiś czas temu po raz pierwszy spróbowałam w Sushi Wesoła i od razu mi posmakowało!!Najbardziej lubię futomaki i uromaki z sosem sojowym!!

    OdpowiedzUsuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...