niedziela, 6 października 2013

Lasagne mięsna z brokułami

Lasagne mięsna zawsze była moim daniem nr 1. Nawet jak stroniłam od 'gotowania' lasagne robiłam baardzo chętnie. Może dlatego, że zawsze wychodziła i wszystkim smakowała.. Teraz robię ją z zamkniętymi oczami:)


Dziś postanowiłam zrobić małą wariację na temat lasagne i dodałam do niej brokuła. Mięsna zapiekanka została wyśmienicie odświeżona soczystym warzywem a brokuł z sosem beszamelowym i zapieczonym parmezanem smakuje wyśmienicie!

sos pomidorowy:
  • 500g mięsa mielonego
  • 2 małe cebule
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego z kartonika (passaty)
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
sos beszamelowy:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

dodatkowo:
  • płaty makaronowe
  • 1 brokuł
  • ser parmezan lub grana padano (możecie równie dobrze wykorzystać zwykłą goudę)

Zaczynamy od brokuła, którego myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy 6 min w lekko osolonej wodzie.

Na oleju podsmażamy na złoto skrojone drobno cebulki. Dodajemy mięso mielone i smażymy ok. 10 min. Osobno łączymy składniki sosu pomidorowego i doprawiamy. Sosem polewamy mięso i smażymy jeszcze 5 minut. Odstawiamy.

W rondelku rozpuszczamy masło i łączymy trzepaczką z mąką. Po chwili po uzyskaniu jednolitej masy wlewamy mleko i mieszamy cały czas trzepaczką aż do uzyskania jednolitej konsystencji, zagotowania i zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.


W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami:
  • sos mięsny
  • sos beszamelowy
  • ser
  • płaty makaronowe
  • sos mięsny 
  • sos beszamelowy
  • ser
  • płaty makaronowe
  • brokuły
  • sos beszamelowy
  • ser

Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli góra zaczyna brązowieć zmieniamy pieczenie tylko na grzałki dolne.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. uwielbiam lasagne, z brokułami musi być przepyszna !

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam do Ciebie zaglądać, masz rewelacyjne przepisy! wszystko, co mi pasuje w jednym miejscu:)

    OdpowiedzUsuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...