niedziela, 29 września 2013

Sernik Izaura

Kolejna specjalność mojej Mamy. Doskonałe połączenie czekoladowego ciasta i delikatnej masy serowej.. Izaura to pyszne tradycyjne ciasto, które po prostu rozpływa się w ustach a do poobiedniej kawy w leniwe niedzielne popołudnie smakuje wyśmienicie..



ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki
  • 1,5 szkl. cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 5 łyżek wody
  • cukier waniliowy

masa serowa:

  • 500-700g dobrego sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 200g dobrego masła, najlepiej osełki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
dodatkowo:
  • wiórki kokosowe

Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy rozpuścić i gotować przez 5 min na małym gazie. Po przestudzeniu dodać 4 żółtka, wymieszać i odlać pół szklanki masy na polewę. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianek z białek. Wysmarować formę tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 2/3 ciasta.

Zmielić ser. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (długo ucierać aby cały cukier się rozpuścił). Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować jeszcze 5 min. Masa ma być puszysta. Po łyżce dodawać ser, wymiksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i budyń. Na koniec połączyć delikatnie drewnianą łyżką z pianą z białek, oprószyć mąką pszenną i wymieszać.

Masę serową wylać na ciasto i wyłożyć placami pozostałą część ciasta. Piec w nagrzanym do 180st. piekarniku ok. 50 min. Po upieczeniu polać pozostałym karmelem i posypać wiórkami.


Miłego popołudnia!

14 komentarzy:

  1. Ojjjj nie jadłam takiego, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam, wyszedł genialny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. moja dziewczyna robiła, wyszedł idealny. po prostu niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę:) pozdrawiam.

      Usuń
  4. moja dziewczyna robiła, wyszedł idealny. po prostu niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam wczoraj,serniczek przepyszny!!! rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dużej blachy trzeba użyć do tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spokojnie piec w standardowej prostokątnej, 36x24cm.

      Usuń
  7. JEST PRZEPYSZNY!!!NIGDY NIE PIEKŁAM CIAST TO BYŁ MÓJ DEBIUT ROZPŁYWA SIĘ W USTACH CO WEEKEND POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzień dobry wczoraj upiekłam sernik jest bardzo smaczny, tylko zastanawiam się dlaczego spód sernika czyli ciemne ciasto było bardzo wilgotne
    Włożyłam ciasto do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza a potem nastawiłam na 180 stopni
    Czy dobrze zrobiłam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekarnik musi być nagrzany do temperatury 180st... zbyt niska temperatura sprawia, że bąbelki powietrza pękają (ciasto opada) zanim struktura ciasta zostanie utrwalona przez upieczenie.

      Usuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...