środa, 25 września 2013

Jajka w koszulkach

Dziś gościły na naszym śniadaniowym stole. Trochę się ich bałam, zrobiłam pierwszy raz i wyszły chyba takie jak trzeba.. jak myślicie?



składniki:
  • jajka
  • woda (ok. 10cm wysokości w małym garnku)
  • 2-3 łyżki octu

Wodę z octem doprowadzamy do wrzenia (nie solimy). Jajko rozbijamy do miseczki nie bezpośrednio do garnka bo nie uda nam się idealnie 'położyć' jajka na wodzie.

Wrzącą wodę delikatnie mieszamy tworząc wir i wlewamy jajko.


Nie zrażajcie się, że będzie to tak wyglądać po wlaniu jajka

Gotujemy ok. 2 minuty. Jeżeli chcemy aby żółtko bardziej się ścięło przedłużamy do 3-4 minut. Łyżką cedzakową wyławiamy jajko i przekładamy do miseczki z zimną wodą i zdjemujemy wszelkie nierówności aby nadać białku ładny kszałt. Podajemy od razu.

Jeżeli chcemy je wykorzystać później zostawiamy w misce z zimną wodą i odgrzewamy w gorącej przed podaniem.



Miłego dnia!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam jajka w koszulkach !

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałam zarobić takie jajko od zawsze, ale jakoś się zebrać nie mogę ;/ Niby nie jest to trudne, ale mam wrażenie, że mi nie wyjdzie :P To jeden z takich moich celi - nauczyć się je robić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też tak myślałam, ale spokojnie, wyjdzie.. spróbuj:)

    OdpowiedzUsuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...