wtorek, 24 września 2013

Tort alpejski

Zawsze dokładnie znałam datę pierwszego dnia jesieni...:) To ważny dla mnie dzień a pora roku, w jakiej rozpoczęłam swoją podróż przez życie jaka malownicza... Żółto-brązowe drzewa, spadające z nich liście tworzące wielobarwny dywan, grzyby, jesienne deszcze, coraz chłodniejsze dni a to wszystko zwiastujące rychłe nadejście zimy i świąt, które kocham..

Dzisiejszy dzień zapamiętam jako szczególny w moim życiu. Otrzymałam tak wiele wspaniałych życzeń, ciepłych słów i życzliwości, że nie chcę żeby dobiegał końca.. 30 lat właśnie minęło..

Dziś przedstawiam Wam moi drodzy moje urodzinowe dzieło. Tort jest słodki ale przepyszny! Przepis pochodzi z moich zbiorów rodzinnych.


biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i ubijamy dalej aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Wsypujemy przesiane obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, następnie ciasto wlać do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni C ok. 20 min.

poncz:
  • 100ml likieru kawowego
  • 80ml wody

masa bezowo-kajmakowa
  • kostka masła
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 200g bez

Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce masy kajmakowej i ucieramy. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dodajemy pokruszone bezy i delikatnie mieszamy łyżką.


masa śmietankowa
  • 400 ml śmietany kremówki 36 %
  • 1 biała czekolada
  • 3 łyżki mleka

Rozpuszczamy połowę czekolady z mlekiem w kąpieli wodnej i studzimy na zimno (musi być całkiem zimna inaczej śmietanka się zważy). Kremówkę miksujemy na sztywno. Dodajemy wystudzoną czekoladę, łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy pokrojoną ma małe kawałki czekoladę i delikatnie mieszamy.

dekoracja:
  • ok. 16-17 bez
  • pół czekolady gorzkiej

Kiedy biszkopt przestygnie nasączamy go likierem z wodą. Nakładamy masę bezowo-kajmakową i wyrównujemy. Na wierch nakładamy 2/3 masy śmietankowej i wygładzamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie zdejmujemy brzegi tortownicy i smarujemy brzegi tortu pozostałą śmietanką.
Na wierchu układamy bezy i ścieramy gorzką czekoladę.
Wkładamy jeszcze na 2 godziny do lodówki żeby wszystko dobrze zastygło.

Smacznego!

źródło: placebo.blox.pl

13 komentarzy:

  1. Ale smakowity kąsek przedstawiasz, akurat do porannej kawy, która właśnie piję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, z kawą smakuje wyśmienicie:)

      Usuń
  2. Torcik jest przepiękny, wszystkiego najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zakochałam się, jest absolutnie cudowny !!!!
    Wszystkiego naj, naj, naj !!!!!! po 30tce życie się dopiero zaczyna :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skoro wszyscy mi to mówią to chyba zacznę w to wierzyć:))))) dziękuję bardzo:) buźka:*

      Usuń
  4. Ojjj wszystkiego co najlepsze :* Spełnienia marzeń i gwiazdki z nieba :) Piękny tort, uda mi się załapać na kawałek ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paula, mam jeszcze kawałek, ostatni, zapraszam do Kielc! bardzo dziękuję za życzenia:)

      Usuń
    2. no nieźle, ja w Kielcach spędziłam pierwsze 19 lat życia :)

      Usuń
    3. proszę, ja 25 lat:) teraz odwiedzam rodziców a na codzień mieszkam pod Krakowem:)

      Usuń
  5. Piękny tort :) I wszystkiego najlepszego :) Też w tym roku świętowałam pierwsze urodziny z 3 z przodu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmiana kodu, 3 z przodu:))) dziękuję bardzo:)

      Usuń
  6. Mmm, kajmak uwielbiam w każdej postaci :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...