wtorek, 24 września 2013

Nuggetsy z sosem jogurtowym

Pyszna przekąska do dobrego filmu lub książki. Delikatne i soczyste piersi z kurczaka w chrupiącej panierce z pysznym podkreślającym smaki sosem.. a wszystko pieczone bez grama tłuszczu:)



składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • pół łyżeczki czerwonej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki platków kukurydzianych
  • 2 łyżki mleka

Piekarnik nagrzewamy do 200st.
Filety myjemy, pozbawiamy błonek i kroimy w dosyć grube paski. Solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy. Płatki kruszymy (najlepiej ręką, idzie szybko bo płatki są bardzo kruche). W miseczce roztrzepujemy jajko z dodatkiem mleka i szczyptą soli. Filety moczymy w jajku, obtaczamy w płatkach i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 15min.


sos jogurtowy
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • pęczek szczypiorku, drobno posiekanego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1-2 łyżeczki octu winnego 
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Jogurt mieszamy z majonezem, oliwą i octem. Dodajemy szczypiorek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

przepis na sos znalazłam na Filozofii Smaku

Smacznego!

4 komentarze:

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...