Kolejna specjalność mojej Mamy. Doskonałe połączenie czekoladowego ciasta i delikatnej masy serowej.. Izaura to pyszne tradycyjne ciasto, które po prostu rozpływa się w ustach a do poobiedniej kawy w leniwe niedzielne popołudnie smakuje wyśmienicie..
ciasto:
- 1,5 szkl. mąki
- 1,5 szkl. cukru
- 3 łyżeczki kakao
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 5 łyżek wody
- cukier waniliowy
masa serowa:
- 500-700g dobrego sera twarogowego
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 200g dobrego masła, najlepiej osełki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka budyniu śmietankowego
- 1 łyżka mąki pszennej
dodatkowo:
- wiórki kokosowe
Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy rozpuścić i gotować przez 5 min na małym gazie. Po przestudzeniu dodać 4 żółtka, wymieszać i odlać pół szklanki masy na polewę. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianek z białek. Wysmarować formę tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 2/3 ciasta.
Zmielić ser. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (długo ucierać aby cały cukier się rozpuścił). Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować jeszcze 5 min. Masa ma być puszysta. Po łyżce dodawać ser, wymiksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i budyń. Na koniec połączyć delikatnie drewnianą łyżką z pianą z białek, oprószyć mąką pszenną i wymieszać.
Masę serową wylać na ciasto i wyłożyć placami pozostałą część ciasta. Piec w nagrzanym do 180st. piekarniku ok. 50 min. Po upieczeniu polać pozostałym karmelem i posypać wiórkami.
Ojjjj nie jadłam takiego, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńrobiłam, wyszedł genialny:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmoja dziewczyna robiła, wyszedł idealny. po prostu niebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:) pozdrawiam.
Usuńmoja dziewczyna robiła, wyszedł idealny. po prostu niebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńUpiekłam wczoraj,serniczek przepyszny!!! rozpływa się w ustach :)
OdpowiedzUsuńJak dużej blachy trzeba użyć do tego ciasta?
OdpowiedzUsuńMożna spokojnie piec w standardowej prostokątnej, 36x24cm.
UsuńJEST PRZEPYSZNY!!!NIGDY NIE PIEKŁAM CIAST TO BYŁ MÓJ DEBIUT ROZPŁYWA SIĘ W USTACH CO WEEKEND POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńA jaką wielkość blachy ?
OdpowiedzUsuńJa użyłam 23x39cm
UsuńDzień dobry wczoraj upiekłam sernik jest bardzo smaczny, tylko zastanawiam się dlaczego spód sernika czyli ciemne ciasto było bardzo wilgotne
OdpowiedzUsuńWłożyłam ciasto do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza a potem nastawiłam na 180 stopni
Czy dobrze zrobiłam?
Piekarnik musi być nagrzany do temperatury 180st... zbyt niska temperatura sprawia, że bąbelki powietrza pękają (ciasto opada) zanim struktura ciasta zostanie utrwalona przez upieczenie.
UsuńPolecam ten przepis jest idealny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto!! Przepis rewelacyjny.Dziękuję i życzę smacznego.
OdpowiedzUsuńSuper przepis.Ciasto wyszło rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCzy masę serową nakłada się na surowe ciasto kakaowe ,czy trzeba go trochę podpiec ?
sernik pyszny znikł w mgnieniu oka
OdpowiedzUsuńa czy zamiast kakao można dodać przyprawę piernikową, jaką mąkę pani użyła, słyszałam że do ciast ciemnych używa się mąki typ 650
OdpowiedzUsuńMożna dodać trochę przyprawy ale nie w takiej ilości, zdominuje smak całego wypieku. Kakao jest delikatne, nadaje kolor i lekko czekoladowy smak. Co do mąki to użyłam tortowej typ 450 - jest najlepsza do wypieku ciast biszkoptowych i biszkoptowo-tłuszczowych.
UsuńPozdrawiam:)