piątek, 17 stycznia 2014

Krem porowo-ziemniaczany z wędzonym łososiem





Warzywne kremowe zupy to coś co uwielbiam. Robi się szybko, łatwo i smakują świetnie. Synkowi przemycam w nich każde warzywne witaminy, nie wydłubuje marchewek ani zieleniny bo wszystko jest zmiksowane. A ciekawa wkładka lub np. jogurtowy kleks dodatkowo wzmaga apetyt:)


Ja wykorzystałam tutaj łososia wędzonego ale można też użyć upieczony filet świeżego. Zupa będzie jeszcze bardziej sycąca.

składniki:
  • 1 duży por
  • 4 średnie ziemniaki
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • olej lub oliwa z oliwek
  • pęczek koperku
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól 
  • świeżo zmielony pieprz
dodatkowo:
  • 100 g wędzonego łososia

W garnku z grubym dnem na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone pory. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Mieszamy by nie przywarły. Po ok. 5 min. dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, zalewamy bulionem, dodajemy liść i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. Pod koniec dodajemy pokrojony koperek zostawiając gałązki do dekoracji każdego talerza.

Po upływie tego czasu zupę miksujemy na krem i na koniec łączymy z mlekiem dla uzyskania bardziej płynnej konsystencji. Podajemy z plasterkami wędzonego łososia i świeżym koperkiem.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z pozdrowieniami dla tych co piszą i dla tych, którzy przeglądają po cichu:)
M.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...